Návrh o vine a treste pre Andruskóa

    0
    Na snímke uprostred obžalovaný Zoltán Andruskóa v sprievode členov Zboru justičnej a väzenskej stráže prichádza na súdne pojednávanie (Autor: TASR)

    Zoltán A. je obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Kušnírovú. ŠTS musí dohodu odobriť a uzavretie dohody medzi prokurátorom a obvineným potvrdila v piatok obhajkyňa Lívia Kňažiková. O výške trestu nie sú zatiaľ oficiálne informácie. V piatok obhajca poškodených Daniel Lipšic vysvetlil, že všetky zúčastnené strany sa dohodli, že to zatiaľ zverejňovať nebudú. Priblížil však, že Zoltánovi A. znížili trest o viac ako tretinu, keďže s políciou a prokuratúrou od začiatku spolupracoval a jeho výpoveď je kľúčová.

    Zoltán A. bol v prípade Kuciakovej vraždy spolu s Alenou Zs. obvinený ako jej sprostredkovateľ. Obvinení sú ešte Miroslav M., ktorý sa priznal k streľbe, a Tomáš Zs. ako pomocník pri vražde. Z objednávky je obvinený Marian K., ktorý je vo väzbe pre kauzu televíznych zmeniek. Zoltán A. sa ku skutku priznal a s políciou spolupracoval. Na podnikateľa Mariana K., ktorému koncom novembra končila väzba, v ktorej je za televízne zmenky a na Tomáša Sz., Miroslava M. a napokon Alenu Zs. podal prokurátor ÚŠP rovnako v pondelok obžalobu na ŠTS v Pezinku.

    Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Okrem Mariana K. sú obvinení aj Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Sú vo väzbe. Zoltán A. sa dohodol s prokurátorom na vine a treste, čím si mal výrazne znížiť trest. Dohodu má ešte odobriť súd.

    Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

     

    - Reklama -