Návrh liberálov o exekúciách vyvolal vášne. Ľudia nie sú excelové tabuľky, odkazuje Pčolinský

    0
    Peter Pčolinský (Autor: Sme rodina)

    Ten na svojom facebookovom profile krátko po skončení tlačovky napísal status, v ktorom nešetril slovami kritiky na adresu predsedu strany SaS. Podľa neho Richard Sulík nepochopil, o čom hovorí strana Sme rodina niekoľko rokov a návrh, ktorý liberáli predkladajú, nevyrieši problém takmer 4 miliónov exekučných konaní a je „slabým odvarom riešenia exekúcií.“ Rovnako strane  vyčíta, že ľudí vidí len ako čísla a odkazuje Sulíkovi, že nie sú excelová tabuľka.

    Strana Sloboda a Solidarita na tlačovej konferencii hovorila, že podľa nich (a najmä predsedu strany Sulíka) nie je exekučná amnestia šťastným riešením. Podľa liberála Alojza Baránika môže za súčasný stav to, že štát efektívne nevyužíval právne nástroje, ktoré má na to, aby nedochádzalo k takému počtu exekúcií.

    Medzi opatreniami, ktoré SaS vo svojich legislatívnych zmenách navrhuje, je napríklad pravidlo, že ak veriteľ vstúpi do záväzkovému vzťahu s dlžníkom, ktorého sa týka alebo v posledných piatich rokoch týkala exekúcia, bude tento veriteľ sám v celosti znášať náklady na prípadnú exekúciu pohľadávok voči dlžníkovi.

    Liberáli taktiež navrhujú, aby exekúcie, v ktorých sa uspokojujú nároky rovnakého veriteľa voči rovnakému dlžníkovi, boli spojené do jedného konania. Rovnako by sa mala podľa nich stanoviť horná hranica za omeškania. Viac sme k tejto téme písali TU.

    - Reklama -