Návrh EK na „odzbrojenie ľudí“ odmietol výbor europarlamentu. Nesúhlasí v mnohých bodoch

    0
    Ilustračné foto: pištoľ (Autor: SITA)

    Spravodajkyňa materiálu, britská konzervatívna europoslankyňa Vicky Fordová, po hlasovaní uviedla, že návrh EK bol v mnohých bodoch veľmi zlý. Proti návrhu, s ktorého kompromisnou podobou súhlasili už pred mesiacom členské krajiny Únie, sa v niektorých ďalších štátoch EÚ zdvihol silný odpor.

    „Skúsili sme zohľadniť obavy poriadkumilovných občanov,“ poznamenala Fordová. Výbor sa podľa jej slov snažil zaistiť, aby zákonadbalí občania nemuseli mať obavy a mohli ďalej pokračovať vo svojich športových či loveckých aktivitách alebo napríklad ďalej rekonštruovať historické bojové scény.

    „Podarilo sa nám odstrániť z návrhu do očí bijúce nezmysly: o zbierky zbraní by tak nemali prísť múzeá, nemali by byť zakázané napodobeniny zbraní pri filmovaní ani zbrane paintballové a airsoftové. Obmedzení na svojich právach by nemali byť ani poľovníci či športoví strelci,“ povedala česká europoslankyňa Dita Charanzová (ANO) s tým, že stredajšie rozhodovanie výborov však predstavuje len jednu bitku a vojna zatiaľ nie je vyhraná. Podľa nej by potom malo byť ďalšie prerokúvanie návrhu zastavené dovtedy, kým sa EK nezaviaže, že predloží analýzu so všetkými dosahmi a efektivitou navrhovaných opatrení.

    Komisia prišla s úpravou pravidiel koncom minulého roka, keď sa zmenami pokúsila reagovať na teroristické útoky v Paríži. Členské krajiny sa pred mesiacom aj napriek trvajúcemu odporu ČR zhodli na kompromisnej podobe smernice.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -