Naštvaný Trump a „dobrý Asad“: prevratný vývoj okolo Sýrie, nové správy

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Sú ľudia, ktorí sa nezavďačia. Patrí medzi nich aj americký prezident Donald Trump, ktorého médiá v USA bičujú deň čo deň. Jedným z kritizovaných rozhodnutí bolo stiahnutie amerických síl zo Sýrie. Donald Trump sa už v pondelok podľa televíznej stanice Fox sťažoval, že musel čeliť kritike médií za to, že len plní svoj volebný sľub nezaťahovať USA do „nekonečných vojen“.

    „Som jediný človek v Amerike, ktorý môže povedať: privádzam našich skvelých vojakov domov, s víťazstvom, a médiá mu nasadia psiu hlavu,“ napísal Trump na Twitteri v pondelok s tým, že sú za tým „falošné médiá a odborníci“, ktorí už roky zlyhávajú, a keby vo vojne zostal, neboli by o nič šťastnejší. Trumpovo rozhodnutie, ktoré ohlásil v polovici decembra minulého roka, kritizovali demokrati i republikáni a pre tento krok rezignoval aj minister obrany James Mattis.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    Hlavným argumentom kritikov je podľa stanice Fox to, že stiahnutie amerických jednotiek môže umožniť návrat Islamského štátu a vraj ide aj o zradu Kurdov, ktorí sa ocitnú v situácii, keď na nich môže zaútočiť Turecko. A stiahnutie vojakov údajne dodá odvahu i Rusku a Iránu, teda podporovateľom Baššára Asada.

    Jedným z tých, ktorí Trumpovi podľa mnohých unáhlené rozhodnutie chceli vyhovoriť, bol napríklad senátor Lindsey Graham. Ten sa s Trumpom stretol v nedeľu a podľa jeho slov Trump proces spomalil. „Prezident zaistí, aby akékoľvek sťahovanie vojsk zo Sýrie prebehlo spôsobom, ktorý zaručí, že: 1.) ISIS bude zničený, 2.) na voľné miesto nenastúpi Irán a 3.) naši kurdskí spojenci budú chránení,“ napísal potom na Twitteri.

     

     

    Zdroj: Twitter / Lindsey Graham

    Že sa z „okamžitého“ stiahnutia síl stalo postupné, komentovala aj Tereza Spencerová na webe TV Prima: „Donald Trump bojoval v Bielom dome o odsun vojsk zo Sýrie, ktorý sľuboval už pred voľbami, vraj prinajmenšom celý posledný rok. Kultový republikánsky jastrab Lindsey Graham tvrdí, že odsun prezidentovi azda aj vyhovoril. Alebo odsun aspoň spomalil. USA vraj fakt nemajú byť ,svetovým policajtom‘, ale Islamský štát vraj poraziť musia. Odsun vojakov zo Sýrie a Afganistanu má podporu väčšiny Američanov, síce tesnej väčšiny, ale predsa.“ A pokračovala: „Odchádzajú, ale veľmi, veľmi pomaly, že to ani nikto nepostrehne? Podľa najnovšej nezaručenej správy dal Trump armáde na odsun štyri mesiace, čo by zodpovedalo aj špekuláciám, že vraj kývol Izraelu na to, aby odsun nebol jednorazový, ale postupný.“

    Spencerová spomenula aj Kurdov, ktorí sa podľa článku denníka The New York Times nehodlajú nechať zmasakrovať tureckou armádou a začali v piatok rokovať o ochrane s Baššárom Asadom. Podľa denníka tento krok amerických činiteľov prekvapil a pre Asada by mohol znamenať, že sa otvára možnosť získať späť regióny, ktoré Kurdi dobyli. Aj keď bolo v Sýrii len okolo dvetisíc Američanov, fungovali ako „deterent“, ktorý bránil Turecku v útoku na Kurdov, a rovnako pôsobili aj na sily Baššára Asada. Podľa amerického denníka sa kurdské sily YPG vyjadrili, že sýrska vláda by mala poslať vojakov do mesta Manbídž nachádzajúceho sa neďaleko hraníc s Tureckom. „Táto požiadavka znamená, že spojenec USA chce od nepriateľa USA, aby ho chránil pred ďalším spojencom USA,“ píše The New York Times. O tom, že by do mesta Manbídž prišla sýrska armáda, píše aj The Washington Post. Vraj to víta Rusko, ale len preto, že to posilňuje nárok Baššára Asada na územie Sýrie.

    Články si môžete v angličtine prečítať TU, TU a TU.

    - Reklama -