Naštvaný Glváč. Za vyfackanie šoférky pokuta 60 eur? Zabudnite. Toto navrhuje exminister obrany

    0
    Martin Glváč (Autor: TASR)

    Pred časom ste prišli s iniciatívou, aby boli agresívni vodiči inak trestaní ako pokutou v rámci priestupku. Čo vás k tomu viedlo?

    Jednoznačne narastanie agresívneho správania na cestách. Prípad na diaľnici D1, ktorý sa odohral v druhej polovici októbra, keď muž napadol päsťou šoférku, to celé vyšpičkoval. Takýchto prípadov je veľa, len pár týždňov predtým sa odohral podobný prípad. Šofér dostal päsťou do zátylku, bol v šoku a omráčený. Toľko agresivity, ako ju vidíme dnes, sme tu nemali. Stať sa to pritom môže každému. Mali by sme na to reagovať. Sankcie by mali byť nastavené tak, aby si z nich agresívni šoféri na drahých autách nerobili posmešky.

    Ako ste s touto iniciatívou ďaleko?

    Prebieha diskusia na rôznych úrovniach, v prvom kroku som navrhol riešenie, aby vinníkom, pokiaľ nejde o trestný čin, ale správne konanie, mohla byť uložená povinná práca. Tento inštitút sa uplatňuje pri trestných činoch. Dostať pokutu 60 alebo 100 eur, alebo odpracovať si ich je podľa mňa veľký rozdiel. Otázkou je, čo si budeme môcť dovoliť, aby navrhované opatrenie bolo predmetom dohody a najmä aby bolo účinné.

    Rokovali ste o tom s MV SR? Ako reagovali?

    Z ministerstva vnútra mám pozitívnu odozvu na záujem túto vec riešiť, je to vecou odbornej diskusie, nechcem zatiaľ predbiehať.

    Ako by táto zmena, pokiaľ sa ju podarí presadiť, vyzerala v praxi? Ktorých prípadov by sa týkala? Môžete, prosím, uviesť príklady?

    Už pri súčasných diskusiách vidíme, že riešenie formou povinnej práce ako sankcie má určité úskalia. Uvidíme, či sa nám ich podarí prekonať. Verím, že áno.

    Aký postih navrhujete pre týchto ľudí?

    Pri trestných činoch môže súd rozhodnúť o povinnej práci ako treste pre odsúdeného. Povinná práca by mohla byť aj v správnom konaní. Je iné, ak dostanete 60-eurovú pokutu, ako keď ju odrábate niekoľko desiatok hodín za hodinovú mzdu. Opakujem však, že musíme nájsť riešenie, ktoré bude účinné.

    Odkedy by zmena platila?

    Uvidíme, o všetkom sa rokuje.

     

     

    - Reklama -