Naštvaní Brazílčania majú plné zuby svojej prezidentky. Ich demonštrácia však vyzerá ako pochod futbalových fanúšikov

    0
    Demonštrácia odporcov brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej (Autor: SITA)

    Agentúra AP informuje o stovkách demonštrantov vo veľkomestách ako  Rio de Janeiro či Sao Paulo, ktorí mali oblečené tričká vo farbách brazílskej národnej futbalovej reprezentácie. Najnovšie protesty proti ľavičiarke Rousseffovej organizujú pravicovo orientované skupiny, ktorých akcie z uplynulých mesiacov mali masovú odozvu.

    Brazílsky najvyšší súd minulý týždeň pozastavil proces tzv. impeachmentu Rousseffovej, kým nebude vyriešená otázka platnosti hlasovania o zložení príslušného výboru v Kongrese. Konanie proti prezidentke začal krátko pred tým predseda dolnej komory Kongresu Eduardo Cunha na základe obvinení zo strany opozície. Cunha je významným politickým protivníkom Rousseffovej, pričom i on čelí možnému procesu ohľadne korupcie.

    Popularita Rousseffovej sa počas tohto roka prepadla na historické minimum a väčšina Brazílčanov si želá jej ústavnú obžalobu či odstúpenie v súvislosti s korupčným škandálom v ropnom podniku Petrobras, do ktorého sú zapletení viacerí politici vládnucej Robotníckej strany.

    - Reklama -