Nastávajúce vojenské manévre NATO s názvom Trident Juncture budú stáť Nemecko 90 miliónov eur

    0
    Ilustračná snímka, vojenské cvičenie. Foto: TASR

    Nórsko bude týmito peniazmi platiť za ubytovanie a zásobovanie vojakov, ako aj za prípravu územia pre manévre. Zvyšok nemeckých prostriedkov pôjde na prepravu posádok a vybavenia.

    Trident Juncture sú najväčšími vojenskými cvičeniami od ukončenia studenej vojny. Začnú sa vo štvrtok za účasti 50.000 vojakov z 31 krajín.

    Nemecko vyšle do škandinávskej krajiny 10.000 vojakov, čo je po Spojených štátoch druhé najväčšie zastúpenie na týchto manévroch.

    Cvičenia majú zdôrazniť úlohu NATO pri obrane Európy. Spojenci budú trénovať v teplotách pod bodom mrazu, aby boli pripravení na náročné situácie.

    Na cvičeniach Trident Juncture sa zúčastní aj slovenská armáda. Minister obrany SR Peter Gajdoš v rozhovore pre TASR 4. októbra potvrdil, že Bezpečnostná rada SR, ako aj slovenská vláda, schválili mandát na vyslanie slovenských vojakov na manévre v arktickej časti Nórska v počte do 15 osôb.

    Okrem vyslaných vojakov z 29 členských krajín NATO sa na manévroch v dňoch 25. októbra až 7. novembra zúčastnia aj partnerské krajiny Švédsko a Fínsko.

    “Na cvičeniach sa zúčastní 150 bojových lietadiel, 60 lodí a 10.000 vozidiel,” uviedol začiatkom mesiaca generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Zdôraznil, že ide o obranné cvičenia, ktoré nie sú namierené proti žiadnej krajine, a spresnil, že Rusko dostalo pozvánku, aby na manévre poslalo pozorovateľov.

    Cvičenia NATO sa uskutočnia dva mesiace po tom, ako Rusko v auguste usporiadalo na východe krajiny obrovské vojenské manévre, na ktorých sa podľa Moskvy zúčastnilo približne 300.000 vojakov.

     

    - Reklama -