Násilnosti v Rusku. Polícia počas protestov proti Putinovi zadržala vyše tisíc ľudí

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: TASR)

    Polícia medzičasom vysvetlila, že Navaľného a jeho blízkeho spolupracovníka Nikolaja Ľaskina zadržala za zorganizovanie úradmi nepovoleného zhromaždenia. S odvolaním sa na moskovskú správu ministerstva vnútra o tom informovala agentúra RIA Novosti.

    Moskovská radnica vydala opozícii povolenie na pochod za účasti 15.000 ľudí po Sacharovovej triede, ktorá sa nachádza v širšom centre  Moskvy. Navaľnyj však vyzval Moskovčanov, aby prišli na úradmi nepovolený pochod po Tverskej ulici, ktorá je spojnicou medzi Kremľom a Triumfálnym námestím s pamätníkom básnikovi Vladimirovi Majakovskému. 

    Radnica označila Navaľného výzvu za provokáciu a zdôraznila, že v prípade konania nepovoleného pochodu budú úrady postupovať v súlade so zákonom. 

    Na neprípustnosť porušovania zákonov upozornila Navaľného aj prokuratúra mesta Moskva a ombudsmanka pre práva detí Anna Kuznecovová na opozičného lídra apelovala, aby “nemanipulovať deťmi”.

    Navaľného prívrženci sa v sobotu popoludní začali zhromažďovať na Puškinovom námestí. Polícia námestie uzavrela, aby im bránila vydať sa odtiaľ na pochod po Tverskej ulici. 

    Medzi demonštrantmi a políciou došlo následne k potýčkam, pričom voči najagresívnejším demonštrantom policajti použili aj obušky. Na rozohnanie davu nasadili aj slzotvorný plyn a dymové granáty. 

    V dôsledku konania úradmi nepovoleného zhromaždenia sa na niektorých uliciach v centre Moskvy tvorili zápchy.

    Na výzvu Navaľného sa v sobotu v najmenej sto mestách Ruska konali pochody proti prezidentovi Putinovi a jeho inaugurácii na ďalšie šesťročné funkčné obdobie. Niekde úrady tieto akcie nepovolili a práve tam došlo k zatýkaniu účastníkov. 

    - Reklama -