Naši tajní v boji proti terorizmu. Komu hrozí vypínanie webov? Bude sa to zneužívať, myslí si odborník

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vláda schválila protiteroristickú legislatívu, podľa ktorej bude môcť  tajná služba v prípade potreby dať vypnúť web, alebo zamedziť prístup na doménu. Podľa šéfredaktora portálu Živé.sk Filipa Hankera tak môžu mať obavy aj prevádzkovatelia tých webov, ktoré povoľujú zverejňovať obsah od používateľa bez kontroly administrátorom. Novinka sa totiž nevzťahuje len na terorizmus, ale aj na politický alebo náboženský extrémizmus, extrémizmus prejavujúci sa násilným spôsobom alebo škodlivé sektárske zoskupenia. Informácie priniesol portál aktuality.sk.

    Kto sa má báť?

    Červenú webom, ktoré budú javiť vyššie uvedené znaky, môže dať na základe žiadosti Slovenskej informačnej služby až sudca. Skúsenosti so SIS z 90. rokov však nútia k tomu, aby sme boli obozretní, preto je veľmi dobré, že konečné rozhodnutie je v rukách súdu. Myslí si to advokát Marián Galbavý, podľa ktorého ide o typ zákona, ktorý sa venuje veľmi extrémnej trestnej činnosti. „Musí obsahovať ustanovenia, ktoré môžu smerovať k veľmi efektívnemu potláčaniu terorizmu. Jeho úlohou je vytvoriť priestor na to, aby orgány typu SIS neboli obmedzené v tom, ako efektívne a rýchlo zakročiť,“ citujú ho aktuality.sk. Práve súd je tu podľa neho na to, aby posúdil, či je situácia  naozaj taká akútna a aby vylúčil zneužívanie.

    Šéfredaktor Živé.sk Filip Hanker si myslí, že opatrenie je účinné, no pomôže len krátkodobo alebo len  amatérom. „Ostatní si založia iný web či adresu, hoci aj zahraničnú,“ myslí si, hoci priznáva, že aj napriek tomu stojí za to bojovať proti rizikovým webom a situáciu im aspoň trochu sťažiť. Báť sa však podľa neho môžu prevádzkovatelia veľkých webov, ktorí  povoľujú zverejňovať obsah od používateľov bez kontroly administrátorom. Týka sa to však napríklad aj diskusií, v ktorých to často dosť vrie. Podľa Hankera však ide zatiaľ len o hypotetickú rovinu.

    Populistická zmena

    Veľmi kritický je špecialista  na IT bezpečnosť Pavol Lupták. Ten si nemyslí, že by toto opatrenie mohlo v boji proti terorizmu pomôcť. Kto by si totiž už len zakladal slovenskú doménu či webhosting? „Osobne si myslím, že uvedená legislatíva bude podstatne pravdepodobnejšie zneužitá a zasiahne do práv a slobôd občanov SR, ako to, že reálne pomôže odhaliť teroristov a teroristické útoky,“ vyjadril sa Lupták. Táto zmena je teda podľa neho prudko neefektívna, populistická a presadená len preto, aby sa politici ukázali, že niečo proti tomu terorizmu akože robia. Zneužívanie podľa neho hrozí najmä pre neuchopiteľnosť extrémizmu.
     

    - Reklama -