Naši policajti budú pomáhať a chrániť nielen na Slovensku. Kaliňák ich možno pošle aj do Slovinska. Pomáhať s utečencami

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    “My sme kolegom z Chorvátska aj zo Slovinska ešte pred letom hovorili, že nestačia vyhlásenia, že treba sa na to pripraviť,” povedal Kaliňák s tým, že utečenecká kríza nie je len o desiatich, ani o sto utečencoch, ale je to o “ďaleko väčšom množstve, ktoré bežná krajina zvládať nedokáže”. Zároveň podľa šéfa rezortu vnútra musíme začať pracovať na ochrane vonkajších schengenských hraníc. Myslí si, že “podcenenie situácie sa teraz trošku vypomsťuje”. 

    Slovinský parlament schválil dnes ráno zákon, ktorý dáva armáde väčšie právomoci pomáhať polícii pri strážení štátnych hraníc. Za posledné dva dni Slovinsko, ktoré má dva milióny obyvateľov a je najmenším štátom na balkánskej migračnej trase, rozmiestnilo na hraniciach 140 vojakov, ktorí pomáhajú polícii. Od sobotňajšieho rána prišlo do Slovinska už vyše 20-tisíc migrantov, ktorí sa chceli cez túto krajinu dostať do Rakúska. Slovinsko takisto nevylúčilo možnosť “zabezpečenia hraničných priechodov fyzickými prekážkami”, ak prílev migrantov zosilnie. 

    - Reklama -