Naša nadvláda nad svetom sa končí. Američania spísali výbušné hodnotenie budúcnosti sveta

    0
    Globalizácia ilustračná foto (Autor: TASR)

    Celkovo správa otvorene pripúšťa koniec americkej nadvlády vo svete, ktorá charakterizovala svet po konci studenej vojny, hovorí o náraste konfliktov, väčšej hrozbe terorizmu a o kríze medzinárodného systému, ktorý smeruje k multilateralizmu. Správa predpovedá vzostup populizmu a nacionalizmu a vidí v Rusku a Číne dvoch hlavných vyzývateľov Západu.

    Súčasnosť charakterizuje podľa správy paradox. Na jednej strane sme svedkami pokroku ostatných desaťročí, ktorý prepojil ľudí, poskytol väčšie možnosti jednotlivcom, skupinám aj štátom a pomohol jednej miliarde ľudí vymaniť sa z chudoby. Na druhej strane sú viditeľné šoky – v podobne arabskej jari, globálnej finančnej krízy v roku 2008 a globálneho nástupu populistickej, protiestablishmentovej politiky. V nasledujúcich piatich rokoch, ako správa píše, čaká svet stupňovanie napätia medzi krajinami. Globálny rast v hospodárstve bude pomalý a celkovo vzrastie zložitosť problémov vo svete.

    Koniec americkej nadvlády

    Vznikajúci svetový poriadok uzatvára éru americkej nadvlády, ktorá nastala po skončení studenej vojny. Budúcu geopolitiku bude formovať väčší počet štátov, organizácií a mocných jednotlivcov. Tento vývoj prinesie zmenu v medzinárodných pravidlách a tiež krízu spolupráce, ktorej vedľajším produktom bude nová debata o zodpovedajúcej role vlády v otázkach, ako sú prostredie, náboženstvo, bezpečnosť, práva jednotlivcov a hospodárstvo.

    Snahy o nájdenie poriadku v zdanlivom chaose môžu viesť ku koncu demokracie a k nástupu autoritárstva. Aj keď je materiálne bohatstvo dôležité pre geopolitiku a moc štátov, úspešnými štátmi budú tie, ktoré budú mať siete spolupráce, vzťahy a informácie na to, aby mohli spolupracovať a zároveň súťažiť, podčiarkuje správa.

    V najbližších rokoch zaznamenáme rast hrozby terorizmu, ktorý bude postavený na rastúcom význame malých skupín, nových technológiách, myšlienkach a vzťahoch.

    Rusko a Čína, nárast nových konfliktov

    Štáty budú aj naďalej veľmi významné. Čína a Rusko sa budú snažiť využiť neistotu okolo súčasného postavenia USA vo svoj prospech a budú testovať novo vznikajúci terén. Agresia týchto krajín bude v „sivej zóne“, takže nepôjde o horúce konflikty alebo vojny, ale bude charakterizovaná rizikami zlej kalkulácie. To bude vo všeobecnosti zvyšovať riziko medzištátnych konfliktov na úroveň, ktorá neexistovala od konca studenej vojny. Správa zdôrazňuje nárast vnútroštátnych aj medzinárodných konfliktov. Opakovane sa vracia k rolám Číny a Ruska ako vyzývateľov americkej moci vo svete, ale zaujíma sa aj o vzájomné vzťahy medzi týmito krajinami. Tu správa dopĺňa, že súčasná spolupráca oboch krajín je taktická a môže sa zmeniť na súťaženie, ak sa Čína dotkne ruských záujmov v Strednej Ázii.

    Populizmus a nacionalizmus, vyprázdnenie stredných tried a migrácia

    Pohľad na domácu politiku nie je podľa štúdie o nič radostnejší. Desaťročia globalizácie priniesli mnohým bohatým viac bohatstva. Takisto spôsobili, že sa z chudoby vymanila miliarda ľudí, prevažne v Ázii. Ale viedli aj k vyprázdneniu stredných tried na Západe. To vedie v súčasnosti k odporu proti globalizácii.

    Migračné toky sú vyššie ako v uplynulých sedemdesiatich rokoch, čo vedie k obavám o rastúce sociálne výdavky a strachu zo zvyšovania súťaže o prácu. Migrácia posilňuje aj nativizmus. Pomalý hospodársky rast a ohrozenie chudobou budú prispievať k nárastu nacionalizmu, a tak aj k vzniku napätia medzi krajinami.

    Správa ponúka detailnú „mapu budúcnosti“, v ktorej všeobecne, ale aj konkrétne načrtáva problémy blízkej budúcnosti s výhľadom do roku 2030. V mape budúcnosti figurujú predovšetkým tieto problémy a trendy:

    Bohatí starnú, chudobní nie

    Demografický rast sa dnes dotýka hlavne chudobných spoločností, nie tých bohatých, vrátane Číny a Ruska. Vzdelávanie a zodpovedajúce školenia budú v rozvojových spoločnostiach s demografickým boomom na prvom mieste.

    Globálne hospodárstvo sa mení

    Vyspelé krajiny budú čeliť problémom spojeným s nízkym rastom alebo stagnáciou, prepadom pracovnej sily a stratou jej produktivity. V najbližších rokoch sa nedá očakávať ozdravenie globálneho hospodárstva. Čína sa bude snažiť zmeniť svoje hospodárstvo – z od vývozu závislého na také, ktoré bude postavené na domácej spotrebe. Malý hospodársky rast obmedzí boj proti chudobe.

    Technológie sú zdrojom pokroku

    Ale súčasne tvorcom problémov, tvrdí správa. Podľa správy bude automatizácia a robotizácia minimalizovať význam ľudskej práce. Technológie prehĺbia priepasti medzi víťazmi a porazenými. Medzi porazenými z hľadiska príjmov sú podľa správy na prvom mieste občania krajín rozvojového sveta, ale aj bežní občania západných krajín. Naopak víťazmi v príjmoch budú stredné triedy v Indii a Číne a najbohatší v USA a v západných krajinách, ale aj v Rusku alebo Brazílii. Biotechnológie a ďalší pokrok v medicíne prinesú do spoločenskej diskusie nové morálne otázky.

    Myšlienky a identity budú postavené na vlne vylučovania

    Napätie medzi spoločnosťami a v spoločnostiach porastie. Populizmus na ľavej aj na pravej strane sa bude ešte stupňovať ako výzva liberalizmu. Niektorí politici budú využívať nacionalizmus na kontrolu, náboženské argumenty získajú väčší politický význam. Nacionalizmus a Západ ako ohrozujúci faktor bude mať význam pre krajiny ako Rusko a Čína. Môže však rozdúchať nové konflikty v Afrike, na Strednom východe a tiež v južnej Ázii. Správa konkrétne predpokladá, že populizmus bude narastať v nasledujúcich dvadsiatich rokoch na Západe a v častiach Ázie. Naznačuje, že populizmus je reakciou na hospodársku globalizáciu a je prejavom frustrácie, nespokojnosti verejnosti s tým, ako na problémy reagovali politické a hospodárske elity.

    Vládnutie bude čoraz ťažšie

    Verejnosť bude požadovať bezpečnosť a prosperitu, ale nedostatok príjmov, polarizácia a nedôvera budú obmedzovať možnosti vlád tieto požiadavky splniť. Na rad príde nárast verejnej nedôvery a kritiky, ktorú bude sýtiť rozchod medzi očakávaniami verejnosti a realitou. Vládnutie bude čoraz ťažšie aj v globálnej rovine. V tejto oblasti správa očakáva problémy medzinárodných organizácií prispôsobiť sa novým podmienkam. Očakáva sa rast napätia v rámci OSN a v Bezpečnostnej rade OSN, čo bude ďalej komplikovať dosiahnutie riešení medzinárodných otázok a posilňovať rolu veta. Ďalej sú tu výzvy z oblasti nových technológií (genetika, kybernetický priestor), ktoré nemajú v doterajších medzinárodných inštitúciách obdobu. Správa poukazuje aj na to, že v medzinárodných vzťahoch sa bude posilňovať multilateralizmus, pričom v daný moment jeho alternatíva neexistuje.

    Mení sa charakter konfliktu

    Vďaka rozdielnosti záujmov medzi veľmocami, vďaka nárastu terorizmu, vďaka pokračujúcej nestabilite slabých štátov a vďaka rozšíreniu nebezpečných technológií vrátane zbraní hromadného ničenia a ďalších nových vražedných technológií rastie riziko konfliktu. Správa charakterizuje konflikty budúcnosti takto: narušenie ľudskej infraštruktúry, spoločenskej súdržnosti a základných funkcií vlády. Podľa názorov správy sa celkovo posilní psychologická rovina konfliktov cielená na spoločnosti a ich stabilitu.

    Klimatické zmeny, prostredie a zdravotné otázky si budú vyžadovať pozornosť

    Výkyvy počasia, ničenie vody a pôdy a nedostatok potravín bude ohrozovať spoločnosti a ich stabilitu. Porastie napätie ohľadom klimatických zmien a bude sa znižovať možnosť spolupráce. Cestovný ruch a slabá zdravotnícka infraštruktúra povedú k zhoršeniu boja s infekčnými chorobami.

    Budúcnosť závisí od pripravenosti čeliť problémom

    To, akou cestou sa svet vydá, bude závisieť od súčasných rozhodnutí. Temný scenár vývoja tak nie je podmienkou. Bude záležať na tom, do akej miery budú štáty, organizácie a tiež jednotlivci schopní diskutovať o nových pravidlách pre medzinárodnú spoluprácu. Do akej miery budú schopní nájsť novú architektúru pre medzinárodné vzťahy. A na schopnosti všetkých aktérov – štátov, skupín aj mocných jednotlivcov – čeliť zložitému svetu.

    Zverejnená správa ponúka tri scenáre na troch úrovniach: ostrov, orbitál a spoločenstvo. Každá predstavuje jednu úroveň – ostrov národnú, orbitál regionálnu a spoločenstvo nadnárodnú. Každý scenár potom detailne pracuje so zlými aj dobrými možnosťami vývoja a s problémami, ktorým budeme v najbližších rokoch aj v dlhšom časovom úseku čeliť.

    autor: Veronika Sušová-Salminen

    - Reklama -