Národný potravinový katalóg? Je zastavený. Nemáme totiž ďalšie prostriedky, vysvetľuje Matečná

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Nemáme totiž ďalšie prostriedky na to, aby sme dobudovali to, čo programátor a informatik potrebujú. Snažíme sa však nájsť spôsob, ako to budeme riešiť. Keď to budeme vedieť, v priebehu dvoch-troch týždňov, tak oznámime, ako budeme pokračovať,” spresnila.

    “Práve sme v štádiu, keď to vyčísľujeme a komunikujeme s dodávateľom. Uvidíme, ako to ďalej pôjde,” uviedla Matečná na novinársku otázku, koľko prostriedkov ešte treba na dokončenie projektu NPK.

    Podčiarkla, že potravinový katalóg je “výborná myšlienka”.

    “Je to úžasná vec, cez ktorú, boli sme presvedčení, budú nakupovať školy, školské jedálne a samosprávy pre svoje sociálne zariadenia. Vybudovať takýto informačný systém, pomocou ktorého by sme sa ako keby vyhli verejnému obstarávaniu, nie je však jednoduchá vec. Už sme do toho vložili obrovské množstvo prostriedkov,” doplnila. 

    Upozornila zároveň, že napríklad vo Francúzsku legislatíva doslova núti školy a školské jedálne používať minimálne 50 % vlastných (národných) potravín.

    “Snažíme sa, aby tomu bolo tak aj u nás, nie preto, že by sme chceli byť diskriminační voči ostatným. Vieme tým znižovať uhlíkovú stopu (potravín), vieme podporiť vlastných farmárov a vieme zabezpečiť sebestačnosť vo výrobe potravín,” dodala Matečná.

    - Reklama -