Národný futbalový štadión opakuje históriu toho hokejového. Predraží sa o desiatky miliónov

    0
    Zľava: Bývalý hráč ŠK Slovan Bratislava Dušan Galis, majiteľ futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík a prezident SFZ Ján Kováčik (Autor: SITA)
    So sumou nižšou o 23 miliónov eur počítal aj premiér Robert Fico, keď od Kmotríka v mene štátu preberal zodpovednosť za dostavbu národného futbalového štadióna. Nový odhad zverejnilo ministerstvo školstva na základe hĺbkovej analýzy, ktorú pre rezort vypracovala auditórska spoločnosť KPMG. Denník SME pripomína, že aj pri obnove hokejového štadióna v Bratislave počítala vláda, že celý projekt bude stáť 40 miliónov a nakoniec sa predražil na 96 miliónov eur. Rozdiel v cene musela doplatiť Bratislava.
     
    Národný futbalový štadión naprojektoval Kmotríkov kamarát Karol Kállay pred pár rokmi. Podnikateľ si ho vybral bez toho, aby vyhlásil akúkoľvek súťaž, čo vyvolalo vlnu kritiky, ktorá bola ešte väčšia, keď štát prebral zodpovednosť za dostavbu celého projektu. Kritici totiž tvrdia, že si vláda nemôže byť istá, či je architektonické riešenie skutočne najlepšie, najkrajšie a najlacnejšie. Otázky vyvoláva aj riešenie infraštruktúry v okolí budúceho futbalového štadióna. Stáť má totiž na Tehelnom poli, v ktorého okolí majú ľudia už teraz veľké problémy s dopravou a parkovaním.
     
    Nový futbalový štadión na Tehelnom poli v Bratislave sa však nebude používať aj na komerčné účely, ako to pôvodne malo byť. Nákupná pasáž, ktorá bola v pôvodných projektoch, je minulosťou. Nahradili ju priestory, v ktorých majú údajne sídliť športové zväzy a občianske združenia, ktoré sa zameriavajú na šport. Stále však nie je jasné, kto vlastne štadión po Kmotríkovi dostavia. V hre je aj aférami zmietaný Váhostav podnikateľa Juraja Širokého.
     
    - Reklama -