Národniari sa tieňa Jána Slotu nezbavili. Aké hriechy minulosti strana so sebou nesie do parlamentu?

    0
    Ján Slota, bývalý predseda SNS a primátor Žiliny (Autor: archív)

    „Predsedovia nacionalistickej SNS majú luxus radi,“ píše sa v denníku SME. Aj keď sa Andrej Danko snaží navodiť dojem úplne novej SNS, staré spôsoby a ani ľudia zo strany nezmizli. Danko však tvrdí, že peniaze, ktoré použil napríklad na vynovenie centrály SNS alebo na kampaň, sú jeho vlastné. „Osemdesiat percent financií, z ktorých je financovaná kampaň a ďalšie veci, sú moje osobné finančné zdroje z advokácie,“ vyjadril sa pre Plus 7 dní.

    Nový líder SNS svoje príjmy odmietol zdokumentovať, je však známe, že jeho rodina ešte v roku 1996 sprivatizovala Stavebný a lesomelioračný závod v Revúcej so základným imaním 61,4 milióna korún, píše denník SME a dodáva, že spomínané príjmy z advokácie sú vraj najmä od subjektov, za ktorými stáli ľudia z SNS.

    Andrej Danko v minulosti sedel aj v dozornej rade kontroverznej SBS firmy Dynasty, ktorá je podozrievaná z nelegálnej činnosti a spájaná s kauzou Gorila či kontaktom s podsvetím.

    „SNS a Smer majú k sebe bližšie ako ostatné dve strany budúcej koalície,“ povedal pre SME Grigorij Mesežnikov a dodal, že spoločné črty majú tieto strany najmä v tom, ako pristupujú k moci. „Spoločný je aj klientelizmus v pozadí a nastavenie na využívanie verejných prostriedkov,“ myslí si politológ.

    Zo starej SNS prišla do novej vlády aj väčšina súčasného vedenia. Štefan Zelník v minulosti pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve zdravotníctva a žilinská poliklinika Žilpo, ktorú vedie, dostala vtedy od štátu príspevok 1,65 milióna eur, informuje SME. Jaroslav Paška bol za jednej z Mečiarových vlád minister školstva a v roku 2009 aj europoslanec.

    Bývalý futbalista Dušan Tittel je spájaný s podnikateľom Ivanom Kmotríkom, ktorý vlastní aj televíziu TA3. Podľa denníka práve tá vraj pred voľbami dala mimoparlamentnej strane nezvyčajne veľa priestoru. Andrej Danko však napojenie na Kmotríka pred voľbami poprel. 

    Kauzy, s ktorými SNS bola v minulosti spájaná, sú tiež pestré. SME spomína súťaž za 97 miliónov eur, ktorá bola zverejnená len za zatvorenými dverami ministerstva, známu tiež ako nástenkový tender, je už na súde. Marián Janušek ako bývalý minister za SNS dnes čelí obvineniam z trestného činu machinácie. Vyšetruje sa aj známy predaj emisií, ktorý tiež vybavovalo ministerstvo životného prostredia pod taktovkou SNS. Tento nevýhodný predaj pripravil štát o 66 miliónov eur.

    Ďalšia kauza spájaná s ministerstvom životného prostredia je sporný odvoz a likvidácia popolčeka zo slovenských teplární. Hoci sa Ján Slota vtedy vyjadril, že „to bol absolútne čistý tender“, firma, ktorá odpad likvidovala, si vypýtala o tretinu viac než konkurencia, píše denník.

    - Reklama -