Národné stredisko pre ľudské práva bije na poplach: Nenávistné trestné činy by sa nemali brať na ľahkú váhu

    0
    Vlajka Slovenskej repubiky (Autor: SITA)

    Výskum FRA s názvom “Zabezpečovanie spravodlivosti pre obete nenávistných trestných činov: profesionálne perspektívy” popisuje pohľad odborníkov na nenávistné trestné činy. “Hlavne to, ako sa môžu obete domáhať spravodlivosti v jednotlivých štátoch, prípadne čo im v tom bráni, a tiež akú rolu zohráva polícia pri zisťovaní a evidovaní takýchto trestných činov,” vysvetlil Mesároš. Výskum agentúra robila vo všetkých členských štátoch vrátane Slovenska.

    Agentúra FRA sa odborníkov pýtala, prečo je to tak, že ľudia stále nenávistné trestné činy nenahlasujú a čo by podľa nich mohlo túto situáciu zmeniť. Tri štvrtiny respondentov si myslia, že obete takýchto činov od nahlásenia odrádza to, že neveria, že by s nimi polícia zaobchádzala nediskriminačne a súcitne. Deväť percent opýtaných uviedlo, že treba prijať opatrenia na zvyšovanie povedomia obetí nenávistných trestných činov o ich právach a dostupných podporných službách.

    Približne dve tretiny opýtaných sa vyjadrili, že polícia a súdnictvo by mali brať nenávistné trestné činy vážnejšie. “Podľa nich existujú dva faktory, ktoré podporujú toto tvrdenie, a tými sú nedostatok hlbokého pochopenia právnych pojmov a kategórií, ktoré definujú fenomén nenávistných trestných činov a nedostatok odhodlania identifikovať, stíhať a ukladať tresty za takéto trestné činy,” citoval výsledky prieskumu výkonný riaditeľ SNSĽP. 

    Ako ďalej Marian Mesároš uviedol, “pre obete nenávistných trestných činov je dôležité nielen to, aby členské štáty EÚ prijali opatrenia na predchádzanie takýmto činom, ale tiež zabezpečili, aby mali obete prístup k spravodlivosti”. Podľa neho to znamená, že sa obete môžu obrátiť na príslušné inštitúcie, že sú tieto trestné činy rýchlo a efektívne vyšetrené, že páchatelia sú potrestaní a že obete dostanú podporu, ktorú potrebujú. 

    Riaditeľ strediska pre ľudské práva je presvedčený, že výskum Agentúry Európskej únie pre základné práva pomôže pri identifikácií základných nedostatkov pri nahlasovaní a evidovaní nenávistných trestných činov. “Na Slovensku sú nenávistné prejavy rozšírené, avšak evidencia takýchto prípadov je pre nenahlasovanie obetí neúplná.

    Tento výskum nám ukazuje, že to tak naozaj je, a snaží sa vysvetliť, prečo je nenahlasovanie také početné a čo sa s tým dá urobiť,“ vysvetlil. Ako na záver dodal, je dôležité mať takýto výskum, ktorý ukáže perspektívy nielen príslušným orgánom, ale aj ľuďom samotným.

    - Reklama -