Národná rada ubytovala v Papierničke špeciálnych hostí. O koho ide?

    0
    Deti z Luhanskej oblasti na návšteve v parlamente. (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Ukrajinské deti prišli na Slovensko už po druhý raz. Stalo sa tak po pozvaní od predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Ako informuje Národná rada, stráviť tu majú dva týždne. Vystriedali tak svojich rovesníkov, ktorí majú za sebou marcovú návštevu Slovenska.

    Prídu na iné myšlienky

    Na každý deň je pre deti nachystaný iný program. Veľa aktivít ich čaká najmä v parlamentnej Papierničke. Okrem toho sa chystajú aj do bratislavskej ZOO, čokoládovne či na Liptov. Pobyt aj stravu im hradí Národná rada. Deti bývaú v zariadení Častá-Papiernička. Jedným z bodov programu bude aj prehliadka parlamentu a reprezentačných priestorov Národnej rady v paláci Bratislavského hradu. Ako uviedol šéf parlamentu, na stretnutie s deťmi sa teší. „Som rád, že aj Národná rada môže aspoň trochu zmierniť utrpenie týchto detí a priviesť ich na iné myšlienky,“ uviedol Pellegrini.

    Na Slovensko prišli z Ukrajiny deti, ktoré evakuovali či presídlili z okupovaného územia. Do zoznamu sa však dostali aj tie, ktoré žijú priamo vo vojnovej zóne pri demarkačnej línii. To sú mestá ako Mariupol, Slaviansk či Sartana. Vybrali ich ukrajinské občianske združenia.

    S vojakmi v pätách

    Nie je to po prvý raz, čo sú deti z rizikových oblastí u nás na návšteve. Teraz sú to deti z Doneckej oblasti. V marci tu zas bolo 90 detí z Luhanskej oblasti. Tie mali podobný program, aký teraz čaká ich rovesníkov. Takisto bývali v Častej-Papierničke a podnikali výlety do okolia. Takéto aktivity sú pre tieto deti akiste vykúpením. Pochádzajú totiž z oblastí, neďaleko ktorých zúria boje medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými separatistami. Hoci sa minule niektoré deti vyjadrili, že vojnu nepociťujú a žijú bežný život, priznali, že prítomnosť vojakov v oblasti nie je príjemná a boja sa.

    - Reklama -