Národ hladuje a my pre nezmyselnú legislatívu vyhodíme tony jedla

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: TASR)

    Smutnou realitou dnešného vyspelého sveta je nadmerné plytvanie. Nielen nerastných zdrojov, no napríklad aj potravín. Ani Slovensko nie je v tomto smere, bohužiaľ, výnimkou.

    Vo videorozhovore pre portál Aktuality.sk to potvrdil hovorca spoločnosti METRO Cash & Carry Slovensko Martin Jaroš.

    „Potraviny, z ktorých možno urobiť chutnú večeru, no náhodou im práve uplynul dátum spotreby, a my ako spoločnosť ich nedopatrením predáme, máme problém, lebo predávame nebezpečný biologický odpad. Aspoň tak sa na to pozerá slovenská legislatíva. Samozrejme, všetci pritom vieme, že keď nájdete v komore dobre skladované, povedzme cestoviny, tak hoci sú aj po dátume spotreby, môžete ich bez obáv konzumovať,“ vyjadril sa Jaroš.

    Pätnásťtisíc ton na smetisko

    Len za vlaňajší rok obchodné reťazce združené v odvetvovom združení SAMO (Billa, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco) museli spolu zlikvidovať takmer 15-tisíc ton potravín v hodnote 12,5 milióna eur.

    Išlo pritom predovšetkým o trvanlivé produkty typu múka, cestoviny, cukrovinky, prípadne nápoje, ktoré boli zdravotne nezávadné.

    “Napríklad pri kečupe, strukovinách, cestovinách alebo sladkostiach je uvedená lehota minimálnej trvanlivosti, to je však len odporúčaná lehota daná od výrobcu,” dodal ešte Jaroš.

    - Reklama -