Napätie pretrváva. Izraelské sily v pohraničí s Gazou zastrelili dvoch Palestínčanov

    0
    Palestínski demonštranti hádžu kamene na izraelských vojakov počas zrážok na hranici Izraela v pásme Gazy. (Autor: TASR)

    Izraelský spravodajský portál Ynetnews uviedol, že Palestínčania sa snažili nastražiť pri pohraničnom plote výbušniny. 

    Palestínske a izraelské zdroje okrem toho spresnili, že izraelská hliadka postrelila aj ďalšieho Palestínčana, ktorého následne s vážnymi zraneniami previezli do nemocnice v pásme Gazy. Jeho stav je veľmi vážny.

    Týmito úmrtiami stúpol na 51 počet obetí protestných zhromaždení, ktoré sa od 30. marca konajú každý piatok na hraniciach Izraela s pásmom Gazy. Cieľom protestov je prelomenie pozemnej, námornej a vzdušnej blokády pásma Gazy.

    Vyvrcholením masových akcií bude 15. mája pochod ako spomienka na Deň vzniku Izraela, ktorý Palestínčania označujú výrazom “nakba” –  katastrofa či pohroma, pretože počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli o svoje domovy státisíce palestínskych Arabov.

    Väčšina účastníkov protestných zhromaždení sa drží relatívne ďaleko o pohraničného plota, ktorý stráži izraelská armáda. Časť demonštrantov sa však k plotu približuje, aby mohli hádzať do izraelských hliadok kamene či zápalné fľaše, alebo sa pokúšajú preniknúť na izraelské územie.

    Izraelská armáda tvrdí, že palestínski demonštranti sú zneužívaní militantným hnutím Hamas. Armáda dodáva, že jej vojaci strieľajú ostrými nábojmi len v prípade, keď už vyčerpali všetky ostatné možnosti a keď je nutné odvrátiť riziko ohrozenia životov samotných izraelských vojakov alebo izraelských civilistov žijúcich v susedstve palestínskej enklávy.    

    Za svoju reakciu na tieto pokusy čelí izraelská armáda ostrej kritike za používanie neprimeranej sily. OSN a EÚ v tejto súvislosti žiadajú nezávislé vyšetrovanie. Izrael tvrdí, že z jeho strany ide o sebaobranu. 

       

    - Reklama -