Napätie medzi Ruskom a Západom hustne. Stíhačky NATO eskortovali pri baltickom pobreží lietadlo ruského ministra obrany

    0
    Ruský minister obrany Sergej Šojgu (Autor: SITA)
    Lietadlá NATO zostali v neutrálnom vzdušnom priestore a k žiadnemu konfliktu ani vzdušnému súboju nedošlo, a novinári, ktorí boli na palube ministerského špeciálu, uviedli, že išlo pravdepodobne o stroje typu Eurofighter Typhoon. Lietadlo, v ktorom sedel minister Sergej Šojgu, sprevádzali ruské stíhačky typu Su-27. 
     
    Šojgu neletel nad pobrežím Baltského mora len tak náhodou, aby provokoval jednotky NATO, rozmiestnené v pobaltských krajinách. Minister obrany letel skontrolovať výstavbu ruskej vojenskej základne, ktorá vzniká na území Kaliningradu. 
     
    To, že má v Kaliningrade, zakliesnenom medzi Poľskom a Litvou, vyrásť ruská vojenská základňa, sa nepáči Severoatlantickej aliancii, s ktorou má Rusko dlhodobo napäté vzťahy. 
     
    K „dobrým vzťahom“ však neprispieva ani Západ, ktorý v Pobaltí rozmiestňuje stále viac jednotiek NATO, čo zase vyvoláva obavy a následné reakcie Ruska. K vzájomnému porozumenie neprispieva ani ukrajinská kríza, ktorá zamrzla na mŕtvom bode, a konflikt v Sýrii tiež nepridáva zlepšeniu vzťahov medzi Moskvou a Západom. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -