Napätie eskaluje. USA sľubujú odvetné kroky Rusku

    0
    Rex Tillerson (Autor: TASR)

    Tillerson novinárom počas návštevy Filipín povedal, že s plánmi USA na odpovedanie do uvedeného termínu oboznámil ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na ich nedeľňajšom stretnutí v Manile, informuje agentúra AP.

    Šéf americkej diplomacie podľa vlastných slov Lavrovovi povedal, že Washington stále nerozhodol, ako bude reagovať. Ruskému rezortnému kolegovi dal “niekoľko objasňujúcich otázok” o ruskej odvete na nové sankcie schválené americkým Kongresom.

    Ruská vláda nedávno oznámila americkej strane, že musí obmedziť počet pracovníkov svojich diplomatických zastupiteľstiev v Rusku o 755, teda 60 percent. Pokyn však vyvolal určité nejasnosti, pretože USA majú v Rusku podľa dostupných informácií oveľa menej než 755 amerických zamestnancov.

    Tillerson sa vyjadril aj k Severnej Kórei, keď povedal, že najlepší signál pripravenosti na rozhovory s USA, aký by mohol Pchjongjang dať, by bolo zastavenie raketových skúšok.

    Podľa jeho slov by však nešlo len o jednoduché pozastavenie odpaľovania rakiet na niekoľko dní či týždňov. Tillerson dodal, že o konkrétnom časovom rámci nebude hovoriť, pričom Spojené štáty majú “iné prostriedky komunikácie” otvorené pre Severnú Kóreu, ak sa rozhodne vyjadriť ochotu rokovať s nimi. O aké prostriedky ide, nespresnil.

    - Reklama -