Nálety v Sýrii zabili deväť civilistov

    0
    Na archívnej snímke z júla 2019 Sýrčan nesie na rukách zranené dievčatko po leteckých útokoch sýrskych vládnych síl v meste Ariha, v sýrskej privincii Idlib. (Autor: TASR)

    Sýrske vládne sily, podporované Moskvou, v posledných týždňoch zintenzívnili smrtiace bombardovanie regiónu ovládaného džihádistami a už dobýjajú jeho južný okraj.

    To spôsobuje, že odtiaľ utekajú zo svojich domovov desaťtisíce obyvateľov.

    Sedem zo zabitých civilistov bolo z jednej rodiny v meste Sarmín. Zatiaľ nie je známe, či ich o život pripravil sýrsky, alebo ruský nálet.

    Letecký útok vzdušných síl sýrskej armády usmrtil aj dieťa v meste Binniš a ruský nálet zabil ženu v meste Atárib, oznámilo SOHR.

    Spravodajca agentúry AFP videl v Sarmíne plakať muža, keď záchranári vytiahli dve telá z trosiek dvojposchodovej budovy.

    Patrili mužovej deväťročnej dcére a 13-ročnému synovi.

    SOHR vysvetlilo, že informácie zhromažďuje od zdrojov nachádzajúcich sa priamo na území Sýrie a vykonávateľa náletov určuje podľa schémy letu, typu lietadiel a vypálenej munície.

    V občianskej vojne v Sýrii zahynulo od roku 2011 už viac ako 380 000 ľudí. Vojna sa začala brutálnym potlačením protestov proti vláde prezidenta Baššára Asada.

    - Reklama -