Nálada v nemeckej ekonomike sa zhoršila, celkovo však naďalej prevláda optimizmus

    0
    Nemecko - ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Podľa prieskumu inštitútu pre nemeckú ekonomiku IW z Kolína nad Rýnom až 21 zo 48 podnikateľských zväzov hodnotí aktuálnu situáciu horšie ako pred rokom. Vlani na prelome rokov boli pesimistickejšie len dva zväzy. Skeptickejšie sú predovšetkým exportne orientované firmy. Naopak, stavebné firmy a odvetvia blízke spotrebe, ako pohostinstvo, profitujú z robustnej konjunktúry v Nemecku.

    “Svetová ekonomika sa čoraz viac zadrháva. Dôvodom sú konflikty medzi USA a Čínou rovnako ako pochybnosti, ktoré seje voči multilaterálnemu poriadku americký prezident Donald Trump,” uviedol šéf IW Michael Hüther. Dodal, že neistota panuje aj v Európe a poukázal na brexit, protesty žltých viest vo Francúzsku a smerovanie talianskej vlády.

    Počet zväzov, ktoré počítajú s nárastom produkcie, klesol z 33 pred rokom, na 28. Počet zväzov, ktorých vyhliadky sa zhoršili, naopak stúpol z 2 na 10. Ďalších 10 očakáva stagnáciu produkcie a tržieb. Celkovo však naďalej prevláda medzi firmami optimizmus, uviedol IW. Nemecká ekonomika bude v roku 2019 pokračovať v raste. “Expanzia však bude citeľne slabšia než v tomto roku.”

    - Reklama -