Nákupy luxusných nehnuteľností a potravín. Takto nejako vraj môže vyzerať pôsobenie talianskej mafie v Prahe

    0
    Talianska vlajka, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Nie je tajomstvom, že lukratívne nehnuteľnosti v Prahe nakupujú Taliani. Talianska polícia tvrdí, že niektoré z týchto nehnuteľností si kúpili talianski mafiáni, ktorí takto perú špinavé peniaze. „Prišli s odvážnou hypotézou: v biznise s luxusnými domami v centre Prahy sa perú peniaze z talianskych daňových zločinov a čiernych fondov. Všetko má pod kontrolou muž, na ktorého meno detektívi narazili pri vyšetrovaní aktivít najobávanejšej mafiánskej organizácie 'Ndrangheta v severotalianskom regióne Valle d'Aosta,“ píše denník. Týmto mužom má podľa MF Dnes byť Claudio Leo Personnettaz.

    Claudio Leo Personnettaz je šesťdesiatdvaročný obchodník s nehnuteľnosťami, ktorý v Prahe pôsobí už niekoľko rokov a ako manažér pôsobí v rade spoločností, ktoré vlastnia nehnuteľnosti v centre mesta vrátane Parížskej ulice alebo Národnej triedy. Talianska polícia sa o tohto manažéra začala zaujímať v roku 2016, keď sa spolu s dvoma ďalšími mužmi vybral na výlet do Maroka. Títo dvaja muži majú podľa talianskych vyšetrovateľov kontakty na 'Ndranghetu.

    „Jedným z mužov bol prokurátor z Aosty Pasquale Longarini, druhým podnikateľ v potravinárstve Gerardo Cuomo, ktorý mal prokurátora podľa polície v zásade k dispozícii na všetko, čo potreboval – či už išlo o osobné potreby či prácu – a ktorého prokurátor údajne varoval, že je odpočúvaný pre kontakty s 'Ndranghetou. Aj priamo o prokurátorovi sa ľudia z vedenia mafiánskej organizácie v odpočúvaní bavia ako o človeku, ktorý vie všeličo zariadiť. Oboch mužov začala talianska polícia stíhať a v tej súvislosti narazila práve na Personnettaza, ktorý spoločný výlet do Maroka sponzoroval,“ pokračuje denník, ktorý sa pokúsil pána Personnettaza kontaktovať. Dozvedel sa však len toľko, že manažér je v Taliansku a nevie, kedy sa vráti. Asistentka novinárom tiež prezradila, že nevie, či sa jej šéf môže vyjadrovať ku konkrétnym kauzám, ak ešte nie sú uzavreté.

    O aké kauzy môže ísť? Spomínaný taliansky prokurátor jedného dňa kontaktuje istého hoteliera a oznámi mu, že sa o neho zaujíma polícia. Prokurátor vraj hotelierovi môže pomôcť, ale nebude to zadarmo. Hotel si musí nakúpiť syry zo severu Talianska. V prepočte asi za dva milióny korún. Hotelier si ale ponuku nenechá pre seba, zmieni sa o nej ďalším ľuďom a pretože polícia načúva cez odpočúvanie, prokurátor je zadržaný.

    Claudio Leo Personnettaz sa ale k prípadu predsa len vyjadril, a to pre taliansky denník La Stampa. Tomu oznámil, že sa v Prahe stretol s bývalým marockým veľvyslancom a dozvedel sa o zaujímavom obchode. Lenže išlo o obchod v potravinárstve, preto so sebou vzal Gerarda Cuoma. Prokurátor Pasquale Longarini išiel vraj len do počtu, na výlet ako kamarát.

    Polícia však neverí, že by to bolo také jednoduché a priehľadné. „Najmä pre podozrenie z prania špinavých peňazí v realitnom biznise v českej metropole. Hlavou systému, ktorý detektívi opisujú, je podľa nich práve Personnettaz. Spolupracuje s dvoma ,faktickými spoločníkmi'. Jeho biznis funguje tak, že pomáha Talianom s investíciami do nehnuteľností. V správe vyšetrovateľov je spomenutý napríklad prezident futbalového klubu v Bergame či jeho bývalý tréner. Týchto klientov však detektívi nestíhajú. Napriek tomu sa domnievajú, že do Prahy plynú príjmy, ktoré sa neobjavujú v daňových priznaniach,“ píše ďalej český denník MF Dnes.

    Až čas ukáže, ako to všetko dopadne, či je pravda to, čo polícia predpokladá, a či sa to vyšetrovateľom podarí dokázať. Prokurátor Pasquale Longarini sa nakoniec dostal na slobodu, pretože proti nemu nebolo dosť dôkazov. Z väzby zamieril na súd. Stal sa sudcom v Imperii.

     

    - Reklama -