Nakoniec je všetko inak? Vládna kríza sa v NR SR nekoná! Predčasné voľby sú v nedohľadne, tvrdia poslanci

    0
    Zľava hore Ľuboš Blaha (SMER-SD), Štefan Zelník, Anton Hrnko (obaja SNS), dole zľava podpredsedovia parlamentu SR Andrej Hrnčiar a Béla Bugár (obaja Most-Híd) (Autor: TASR)
    Opozícia si už brúsi zuby na predčasné voľby, ale podľa bývalého člena strany Most-Híd poslanca Zsolta Simona (nezaradený) sa na ne nenájde dosť hlasov v parlamente ani v tejto situácii, keď o skrátení volebného obdobia hovoria už aj poslanci a členovia koaličných zoskupení. Liberál Martin Klus (SaS) tvrdí, že žiaden rozpad koalície v NR SR nenastal. 
     
    Simon na sociálnej sieti pripomenul včerajšie (13. 3.) rokovanie Národnej rady SR, o ktorom sme informovali TU. Podľa Simona sa už v úvode schôdze ukázalo, že koaliční poslanci stále držia spolu. 
     
    Ešte pred začiatkom schôdze pritom národniari zo SNS hovorili, že predčasné voľby by mohli byť už v letnom termíne. Béla Bugár po republikovej rade Mosta uviedol, že termín volieb pred prázdninami je zrejme nereálny, ale dodal, že by ich chcel najneskôr do novembra.
     
    Aj exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý po odchode z ministerskej stoličky zasadol do poslaneckých lavíc, uviedol, že predčasné voľby považuje v súčasnej situácii za najkonsenzuálnejšie a najrozumnejšie riešenie. Viac sme priniesli TU

    Vládna kríza sa nekoná

    Predčasné voľby sú teda témou číslo jeden uplynulých dní, a to nielen v opozičných, ale aj koaličných kruhoch. Žiadna očakávaná kríza medzi vládnymi stranami v parlamente sa však podľa Zsolta Simona nekoná a predčasné voľby vraj nemôžeme očakávať v dohľadnom čase. 
     
    „Vládna kríza sa v parlamente nekoná! Predčasné voľby v nedohľadne! Na úvod parlamentného rokovania sme mali možnosť vidieť, že sa žiadna kríza nekoná. SMER, Most a SNS hlasovali jednotne. Držia líniu,“ tvrdí Simon. 
     
    Veriť tomu, že sa tu čoskoro nájde 90 hlasov na skrátenie volebného obdobia, by bolo podľa poslanca predčasné. „Fico sa len tak moci nevzdá!“ varuje Zsolt Simon na svojom oficiálnom facebookovom profile. 
     
    Podľa poslanca Martina Klusa (SaS) prvý deň koaličnej krízy, ktorá bola očakávaná po pondelkovom rozhodnutí Mosta rokovať s koaličnými partnermi o predčasných voľbách, rozhodne nevyzeral, ako keby boli koaličné strany v kríze. 
     
    „Prvý deň koaličnej krízy a v parlamente pohodička. Ak by ste po ohlásení predčasných volieb a de facto rozpade koalície čakali v parlamente napätú atmosféru, tak ste na omyle. Nešťastné tváre koaličných poslancov, pre značnú časť ktorých sa o pár mesiacov parlamentný život skončí, by ste tam hľadali márne. Naopak, realitou je vedenie parlamentu v dobrej nálade a poslanci koalície plní optimizmu,“ opísal Klus rokovanie NR SR, ktoré sa začalo minútou ticha za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. 
     
    Poslanci SaS a pár nezaradených sa podľa Klusa odmietli tváriť, akoby sa nič nestalo. „Akoby sa na Slovensku pred pár dňami ani nestala úkladná vražda dvoch mladých ľudí, nepadli vážne obvinenia o prepojení mafie na úrad vlády či až nepredstaviteľné korupčné správanie členov vlády,“ zaútočil liberál.  
     
    Na spomínanej utorkovej schôdzi parlamentu strana SaS oznámila, že sa jej poslanci nebudú zúčastňovať zasadania Národnej rady SR až do pondelka, keď sa uskutoční mimoriadna schôdza, na ktorej bude premiér Robert Fico (Smer-SD) čeliť odvolávaniu z funkcie.
     
    Stiahli sme naše návrhy zákonov, nezúčastňujeme sa legislatívneho procesu a žiadame, aby verejnosť dostala jasnú odpoveď: Kedy padne vláda, ktorá stratila dôveru občanov?“ kladie si Klus otázku. 
     
    Na utorkovej schôdzi parlamentu padali aj slová o zásadnej rekonštrukcii vlády, ktorú pripustil dlhoročný člen Smeru a poslanec Miroslav Číž. Podobne sa vyjadril aj podpredseda Národnej rady SR z poslaneckého klubu strany Most-Híd Andrej Hrnčiar. Rokovania vo vnútri koalície o predčasných voľbách, či dokonca veľkej rekonštrukcii vlády s výmenou premiéra sú však stále v plnom prúde a podľa koaličných poslancov si treba počkať na ich ukončenie.
     

     

    - Reklama -