Najvyšší súd zrušil texaský zákon obmedzujúci interrupcie

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    Sudcovia osemčlenného najvyššieho súdu v pomere 5:3 odmietli zákon, ktorý pred tromi rokmi presadili texaskí republikáni. K štvorici liberálnych sudcov sa pridal aj jeden z konzervatívnych kolegov.

    Podľa názoru väčšiny sudcov legislatíva z roku 2013 neprimerane zaťažovala ženy, ktoré si uplatňovali právo na interrupciu na základe ústavou zaručeného práva na súkromie. Toto právo vyplýva z prelomového verdiktu v spore Roe vs Wade z roku 1973, ktoré vyústilo vo faktické povolenie interrupčných zákrokov na celom území USA.

    Texaský zákon v najvyššej federálnej súdnej inštancii napadli poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, podľa ktorých reštrikcie bezdôvodne regulovali a komplikovali fungovanie interrupčných kliník a vytvárali tlak na ich uzavretie. Úrady štátu Texas zákon bránili poukazovaním na potrebu ochrany zdravia žien.

    Texaských poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v spore pred najvyšším súdom podporila aj administratíva demokratického prezidenta USA Baracka Obamu.

    Tá pondelkový verdikt privítala a zdôraznila, že obmedzenia platné v Texase protiústavne obmedzovali reprodukčnú slobodu žien.

    Pondelkový verdikt najvyššieho súdu môže podľa agentúry Reuters potenciálne viesť k zrušeniu interrupčných obmedzení aj v iných konzervatívnych štátoch USA.

    - Reklama -