Najvyšší súd odobril policajnú inšpekciu. Harabin si nedá pokoj. Chce sa ísť súdiť do Štrasburgu

    0
    Gabriela Šimonová, predseda trestného senátu Najvyššieho súdu Štefan Harabin (v strede) a Viliam Dohňanský (Autor: SITA)

    Do väzenia sa tak podľa denníka SME dostane pravdepodobne aj policajt Maroš Príbeľský, ktorého  odsúdili za korupciu, ale na jar tohto roka ho senát pod vedením Štefana Harabina oslobodil. Dôvodom mala byť podľa Harabina nezákonnosť policajnej inšpekcie. Trestné kolégium Najvyššieho súdu však tesnou väčšinou rozhodlo o tom, že inšpekcia funguje podľa zákona. Ôsmi z 15 sudcov nevideli dôvody na oslobodenie policajtov odsúdených na základe vyšetrovania inšpekcie. „Trestnoprávne kolégium potvrdilo v plnom rozsahu legálnosť inšpekcie Policajného zboru,“ povedal Ivan Solej z kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu.

    Harabin sa odvoláva na Štrasburg

    Postavenie policajnej inšpekcie spochybnil na jar tohto roka Harabin, keď ju na základe verdiktu  Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu označil za nezákonnú. Podľa rozhodnutia medzinárodného súdu pre ľudské práva totiž nesmie byť úrad na vyšetrovanie policajtov podriadený politikom. V prípade Slovenska to tak je, pretože policajná inšpekcia podlieha priamo ministrovi vnútra. „Inšpekčná služba je priamo podriadená ministrovi vnútra, aby bola zaručená nezávislosť od ostatných služieb Policajného zboru,“ povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

    Policajná inšpekcia spôsobuje spory nielen na Najvyššom súde, ale aj na politickej scéne. Ako samostatný nezávislý orgán si inšpekciu predstavuje aj ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorá tvrdí, že orgán ministerstva vnútra nikdy nenašiel chyby v niekoľkých sporných zásahoch policajných jednotiek.

    NS chcel zjednotiť stanoviská

    Najvyšší súd chcel rozhodnutím o policajnej inšpekcii zjednotiť stanoviská k tejto veci tak, aby súdy a senáty NS nerozhodovali rôzne v rovnakých prípadoch. Prijaté stanovisko však nie je záväzné a nový predseda senátu, ktorému predsedá Harabin, sa spolieha na to, že sudcovia budú stanovisko rešpektovať. V prípade Štefana Harabina sa s tým však nedá počítať. „Stanovisko nemá žiadnu právnu záväznosť. Ja sa budem riadiť svojím vedomím, presvedčením, ústavou a medzinárodnými dohovormi,“ uviedol. Harabin navyše spochybnil tesné hlasovanie Trestného kolégia Najvyššieho súdu, ktoré podľa neho rozhodol stážista. „Keby tu nebol stážista, ktorému možno sľubovali, že bude sudcom Najvyššieho súdu… tak ja neviem,“ uviedol Štefan Harabin.

    Po včerajšom zasadnutí kolégia Najvyššieho súdu, ktoré Harabin odmietol zvolať a nakoniec to za neho urobila predsedníčka NS Daniela Švecová, hrozí Harabinovi disciplinárne konanie. O podnete, ktorý v pondelok podal prezidentov nominant Ján Klučka, má rada Najvyššieho súdu rozhodnúť v októbri.

    - Reklama -