Najviac neprávd povedal Kiska. Portál Demagog.sk sa pozrel na výroky troch najvyšších ústavných činiteľov

    0
    Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (v popredí), uprostred premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a vľavo predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) (Autor: TASR)

    Vyplýva to z kontroly faktických výrokov projektu Demagog.sk. Diskusia prezidenta Andreja Kisku, predsedu NR SR Andreja Danka a premiéra Petra Pellegriniho sa uskutočnila 24. júna na RTVS v relácii O 5 minút 12. Okrem iného tam zaznelo, že všetci traja najvyšší ústavní činitelia chcú vrátiť dôveru ľudí v štát.

    Z preverovaných výrokov vyšiel najhoršie Kiska, keďže povedal štyri pravdy a štyri nepravdy, zatiaľ čo Pellegrini povedal jedenásť pravdivých výrokov a jednu nepravdu a Danko deväť pravdivých vyjadrení a tri nepravdivé.

    Kiska s najväčším počtom nepravdivých výrokov

    Podľa portálu Demagog.sk nehovoril Andrej Kiska pravdu, keď povedal, že Slovensko patrí medzi krajiny spolu s Írskom, ktoré sú najrurálnejšie, čo znamená, že najväčší počet obyvateľov žije v dedinách a na vidieku. Zo štatistík Európskej únie však vyplýva, že podiel rurálneho obyvateľstva na Slovensku v roku 2016 bol 8. najvyšší spomedzi krajín Európskej únie, pričom Írsko má až 18. najvyšší podiel. „Aj keď obe krajiny dosiahli podiel vidieckeho obyvateľstva vyšší, ako je priemer EÚ (28,2 %), nepatria medzi najrurálnejšie krajiny. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý,“ píše portál.

    Ďalší nepravdivý výrok prezidenta bol, že priemerná zamestnanosť v Európskej únii v poľnohospodárstve je skoro päť percent. „Podľa údajov Svetovej banky pre rok 2017 bola priemerná zamestnanosť v poľnohospodárstve v Európskej únii na úrovni 4,2 %. Podobne ani podľa údajov Eurostat nedosahuje miera zamestnanosti v poľnohospodárstve v EÚ hodnoty blízke päť percent,“ odôvodňuje svoje hodnotenie projekt.

    Ministri, ale aj Ukrajinci v Poľsku

    Kiska sa mýlil aj v počte ministrov školstva, ktorí pôsobili na ministerstve počas jeho prezidentovania. Hoci hovoril o čísle štyri, doteraz ich bolo päť, a to Dušan Čaplovič, Peter Pellegrini, Juraj Draxler, Peter Plavčan a Martina Lubyová.

    Štvrtý a posledný nepravdivý výrok Andrej Kisku sa týkal výroku, že „v Poľsku vytvorili účinný nástroj a pracuje tam viac ako milión Ukrajincov, fantastických inžinierov, lekárov a tak ďalej“. Je pravdou, že v Poľsku platí od začiatku roka 2018 nový zákon, ktorý uľahčuje zamestnávanie cudzincov a viac ako milión Ukrajincov chcelo pracovať v Poľsku, ale počet povolení hovorí niečo iné.

    „Ku koncu roka 2017 bol počet pracovných povolení v Poľsku pre obyvateľov krajín mimo Európskej únie približne 250 000. Podľa poľských úradov nezamestnanosti sa počet týchto povolení vydaných už v roku 2018 medzi januárom a aprílom pohyboval na úrovni okolo 100 000. V roku 2016 to bolo približne 126 000,“ vysvetlil Demagog.sk.

    Nepravdivé výroky Danka

    Portál overoval predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi až 15 výrokov, z toho tri sa nedali overiť. Dva nepravdivé výroky Danka sa týkali témy cestovného ruchu. Andrej Danko hovoril, že len tri percentá HDP na Slovensku sú tvorené z cestovného ruchu, ale podľa Svetovej rady cestovného ruchu predstavoval turizmus a cestovný ruch na Slovensku vlani 2,6 % HDP a v roku 2016 to bolo 2,4 % HDP.

    Predseda SNS sa mýlil aj v prípade, keď hovoril o 30 % HDP Rakúska tvoreného z cestovného ruchu. „Štatistický portál Statistik Austria uvádza, že Rakúsko z neho získava približne 16 % HDP,“ doplnil portál.

    Tretí nepravdivý výrok Danka sa týkal schvaľovania zákona o duálnom vzdelávaní, pričom predseda parlamentu hovoril, že tento zákon podporilo takmer 120 poslancov. „Dňa 14. júna 2018 poslanci Národnej rady SR schválili vládny návrh novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. Zmenu zákona v treťom čítaní podporilo len 101 poslancov. Výrok hodnotíme ako nepravdivý,“ uvádza Demagog.sk.

    Jedno z vyjadrení Andreja Danka, ktoré sa nedalo overiť, sa týkalo napríklad toho, že na ministerstve pôdohospodárstva je 83 miliónov eur, ktoré sa nedajú vyčerpať na stavbu cyklotrás pre nedoriešené vlastnícke vzťahy pôdy na Slovensku.

    Najlepšie skóre pre Pellegriniho

    Predseda vlády Peter Pellegrini naopak nehovoril pravdu, keď tvrdil, že v univerzitných nemocniciach máme 21-tisíc postelí. „Podľa databázy INEKO približný počet lôžok v štátnych univerzitných nemocniciach za rok 2016 bol 4 781. Ak zarátame cirkevnú univerzitnú nemocnicu, ich počet sa zvýši na 4 903. V prípade, ak zarátame aj lôžka vo fakultných nemocniciach, ich celkový počet sa zvýši na približne 12-tisíc,“ uvádza portál.

    Aj keď to bol v prípade Pellegriniho iba jeden nepravdivý výrok, tak v ďalšom prípade podľa portálu Demagog.sk minimálne zavádzal, keď sa chválil opatreniami v boji proti daňovým podvodom a tým, že dnes už nie je možné ľahko získať vratky DPH. Slovensko má však podľa Európskej komisie druhú najvyššiu medzeru vo výbere DPH, pričom za nami bolo na tom horšie už iba Rumunsko. Daňová medzera predstavuje rozdiel medzi tým, koľko by teoreticky mohol štát podľa zákona vybrať na DPH a tým, koľko reálne vyberie.

    - Reklama -