Najväčšou záhadou pred nemeckými voľbami je trápenie sa Schulzovej SPD, hodnotí politológ

    0
    Šéf SPD Martin Schulz (Autor: TASR)

    Kľúčovú úlohu tu podľa politológa zohral práve šéf SPD Martin Schulz, ktorý prišiel do domácej politiky z postu predsedu Európskeho parlamentu.

    “Bol to ako prestup Davida Beckhama z Manchestru United do Realu Madrid. Keď hráte vrcholovú futbalovú ligu, čaká sa od vás, že i v Reale Madrid budete podávať rovnaké výkony ako predtým v Manchestri. To sa však Beckhamovi nestalo. Hráte jednu z najlepších súťaží, ale jednoducho vaše výkony i úspechy s tímom neprichádzajú a už je to iba pokles smerom nadol,” porovnával Lenč. 

    “Myslím si, že niečo podobné sa stalo Martinovi Schulzovi, ktorý bol veľkou hviezdou – bol šéfom Európskeho parlamentu, prišiel na národnú scénu, obrovsky mu narástli preferencie a od toho marca odrazu bum. Proste tí Nemci mu to neuverili,” zhodnotil Lenč a poukázal, že v uplynulom období sa Schulz ešte viac potápa. “Príliš tlačí na pílu, no jednoducho mu to nejde,” dodal.

    Od marca sa začali nožnice medzi týmito dvoma stranami roztvárať

    Pritom odkedy úradujúca kancelárka Merkelová vlani v novembri oznámila svoju kandidatúru, začala klesať zo svojich štandardných 35 percent. Po tom, čo začiatkom roka oznámil kandidatúru aj Schulz, SPD dokonca v marci v niektorých prieskumoch predbehla CDU. “Od marca sa však začali nožnice medzi týmito dvoma stranami roztvárať. Merkelová začala rásť a Schulz ako keby sa skompromitoval,” skonštatoval analytik. 

    “Jednoducho Nemci neuverili Schulzovi, že je tým vyzývateľom, ktorý by mal ukončiť dlhoročnú vládu Angely Merkelovej. Za ňu hovoria veľmi dobré ekonomické výsledky – od roku 2005 napríklad klesla nezamestnanosť o polovicu. U voličov rezonovalo, že Merkelová je zárukou politickej a ekonomickej kontinuity a stability,” povedal Lenč.

    Popularita Merkelovej však v posledných týždňoch predsa len mierne klesla, pričom analytik to pripisuje jej nevýraznej kampani, v ktorej je viac vidno vodcov menších strán. Preto sa niektorí z možných voličov CDU prikláňajú k liberálom, ktorí sú tvrdší v európskej aj imigračnej politike.

    Ako je v nemeckých vládach zvykom, ak by sa liberáli ocitli v koalícii s CDU ako menší partner, pravdepodobne by dostali ministerstvo zahraničných vecí a tiež ministerstvo financií, z ktorého zrejme pre vysoký vek odíde súčasný minister Wolfgang Schäuble (CDU). 

    “V európskej politike majú liberáli trošku tvrdšie postoje ako konzervatívci. Napríklad veľmi jasne odmietli ideu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o transferovej únii v eurozóne,” poznamenal expert na nemeckú politiku z Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB. Pripomenul, že liberáli majú taktiež niektoré reformistické názory v oblasti zahraničnej politiky, napríklad zrušenie dvoch sídel Európskeho parlamentu, pričom by ostalo iba to bruselské, či zníženie počtu eurokomisárov na 16. Ich pozícia v koaličných rokovaniach s Merkelovou však bude závisieť od toho, aké silné budú ďalšie koaličné alternatívy, poukázal Lenč.

    “Ak by pokračovala veľká koalícia, určite sa veľa vecí zmení. SPD bude musieť prehodnotiť svoje pozície a byť viditeľnejšia,” tvrdí politológ. To sa však skôr bude týkať iba domácich tém, pretože v európskych záležitostiach panujú podobné názory v CDU i SPD, pričom konkrétne výsledky vývoja integrácie v eurozóne budú podľa Lenča závisieť najmä od dvojstranných dohôd medzi Berlínom a Parížom.

    - Reklama -