Najväčšou tragédiou je, že najškaredšie veci na svoju vlastnú krajinu hovoria domáci a zahraniční to potom už len opakujú, tvrdo reaguje Pellegrini na europoslanca Štefanca

    0
    Europoslanec Ivan Štefanec a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Majú na to plné právo pýtať sa, ako prostriedky v Slovenskej republike míňame, ako ich poskytujeme žiadateľom,” konštatovala Matečná po stredajšom rokovaní vlády. 

    Na Slovensku je totiž od 17. do 19. decembra delegácia europoslancov z Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu. Skúmajú využívanie poľnohospodárskych dotácií z rozpočtu Európskej únie (EÚ). Po absolvovaní všetkých stretnutí v stredu avizovali, že pre Slovensko pripravia sériu odporúčaní, ktoré by mali pomôcť pri riešení problémov poľnohospodárov s agrodotáciami. 

    Podľa Matečnej jedna vec, ktorá udivila europoslancov, udivuje aj ju samotnú. A to fakt, že poľnohospodári na Slovensku nie sú jednotní. Zjednotenia farmárov sa týka aj jedno z odporúčaní europoslancov. “Môj apel je to už niekoľko rokov, že poľnohospodári by sa mali zjednotiť a hovoriť jedným hlasom,” dodala šéfka agrorezortu. Požiadavky by mali podľa jej slov zosumarizovať a takto chodiť komunikovať nielen s ministerstvom či s vládou.

    Ministerka zároveň priblížila, že na Slovensku je veľmi vysoká rozdrobenosť vlastníctva pôdy, je osem miliónov parciel. Na to upozorňovali aj europoslanci, keďže to potom vytvára problémy s pôdou a dotáciami na ňu. 

    Podľa Matečnej však ministerstvo vytvorilo aplikáciu, ktorá je voľne dostupná, a v nej môže každý vlastník vidieť svoje vlastníctvo a to, kto ho užíva. Či sú teda nájomné vzťahy na pôdu korektné. 

    Toto Matečná prezentovala podľa vlastných slov aj europoslancom. Tí v ďalšom odporúčaní radia Slovensku, že by malo mať povinný register vlastníkov. Podľa Matečnej ho však už Slovensko má a je ním kataster nehnuteľností. “Myslím, že mali na mysli register užívateľov,” zhodnotila ministerka. Ten podľa vlastných slov už raz navrhla v zákone, v parlamente ho však poslanci z právnej normy vyňali. “Ale nebránime sa tomu, aby takýto register užívacích vzťahov vznikol,” avizovala Matečná.

    K misii europoslancov na Slovensku sa po rokovaní vlády vyjadril aj predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Podľa neho je “najväčšou tragédiou, že najškaredšie veci na svoju vlastnú krajinu hovoria domáci a zahraniční to potom už na základe týchto vyjadrení len opakujú”. 

    Reagoval tak na europoslanca Ivana Štefanca (KDH), ktorý je v týchto dňoch pozorovateľom misie z EP na Slovensku. Štefanec je podľa premiéra “celý šťastný, že znovu ešte pred Vianocami dovliekol na Slovensko nejakú vyšetrovaciu komisiu z EP, ktorá sa opäť hrabe v problémoch, ktoré sa týkali možno roku 2014 – 2015”.

    Pevne verí, že europoslanci pozorne načúvali všetkým, aj členom vlády, ktorí sa s nimi stretli, a že si spravia skutočný obraz, že v roku 2018 sa takéto veci na Slovensku nedejú. “Mňa mrzí, že naši europoslanci sú schopní takto okydávať a očierňovať svoju krajinu v zahraničí,” dodal Pellegrini. 

    Štefanec v stredajšom stanovisku uviedol, že ministerka pôdohospodárstva Matečná ukázala svoju nekompetentnosť a mala by odstúpiť. Svoju úlohu totiž podľa neho nezvláda a nerieši problémy slovenského vidieka.

     

    - Reklama -