Najväčšiu ranu v uplynulom roku utrpela sloboda prejavu, myslí si poslankyňa Verešová

    0
    Anna Verešová (Autor: TASR)

    Najväčšiu ranu v uplynulom roku podľa Verešovej utrpela sloboda prejavu. Vyzýva preto vládu, aby v roku 2019 garantovala slobodu médií a tiež nastavila systémové zmeny na ochranu a podporu rodiny. Práve na tému ochrany počatých detí a domáceho násilia je podľa nej potrebné začať odbornú diskusiu. V tejto súvislosti pripomenula tretí Národný pochod za život, ktorý sa uskutoční v septembri v Bratislave.

    Verešová tiež vyzýva vládu, aby v roku 30. výročia od pádu komunistického režimu prijala potrebné legislatívne opatrenia na podporu politických väzňov a ich rodín. “Tí, ktorí boli utláčateľmi, ktorí mučili a popierali základné ľudské práva osôb, doteraz poberajú vysoké výsluhové dôchodky. A tí, čo boli prenasledovaní, majú najnižšie starobné dôchodky v celej spoločnosti. Nadštandardné penzie bývalých príslušníkov komunistickej tajnej polície škrtalo už Poľsko, Nemecko aj Maďarsko, v Česku politických väzňov odškodňovali,” uviedla Verešová s tým, že politickým väzňom treba vzdať aspoň morálnu úctu.

    Slovensko podľa predsedníčky ľudskoprávneho výboru nemôže ostať ľahostajné ani voči porušovaniu náboženskej slobody vo svete. “Vyzývam vládu, aby sa v roku 2019 Slovensko pridalo k projektom krajín V4 a Rakúska, ktorých cieľom je konkrétna podpora prenasledovaných pre vieru priamo v ich domovských krajinách,” dodala Verešová.

     

    - Reklama -