Najväčšia kríza slovenskej spoločnosti? Nie utečenci, ale slabá dôvera a súdržnosť

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Podľa štúdií sa ukázalo, že podiel Slovákov dôverujúcich ostatným sa znížil na 12 percent. Ostatní si radšej myslia, že opatrnosti v styku s druhými ľuďmi nikdy nie je dosť. No podľa Sibylu sú „mrňavá“ dôvera a súdržnosť nezlučiteľné s dobre fungujúcim štátom. Krízu dôvery zároveň považuje za najväčšiu krízu, akej slovenská spoločnosť aktuálne čelí.

    Ako na reformu vzdelávania?

    „S korupciou nezatočíme, ak budeme každého s prístupom k verejným zdrojom považovať za zlodeja a tak sa k nemu aj správať. A zbohatnutie pomocou podvodov v privátnom biznise nazývať šikovnosťou,“ upozorňuje Sibyla. Podľa neho napríklad ani reforma vzdelávania nie je možná bez toho, ak úradníci nebudú dôverovať učiteľom, že zvládnu ďaleko viac slobody alebo, ak sa rodičia nepresvedčia, že viac peňazí na platy prináša vyššiu kvalitu.

    „Dôvera v ľudí zahŕňa aj vieru v pravidlá, ktorými sa riadime. Otázka je, o ktorých pravidlách len hovoríme a ktoré v skutočnosti žijeme,“ pripomína Sibyla. Podľa neho nám bude dlho trvať, kým túto krízu – krízu dôvery – prekonáme. Možno až tak dlho, ako dlho vieme, že sme k sebe nadpriemerne podozrievaví. Ak však rozhodneme, že Slovensko má byť krajina, v ktorej ľudia držia spolu a dôverujú si, môžeme začať robiť malé nezvyčajné veci.

    Ako ďalej prízvukuje Sibyla, v našej krajine je takmer štvrtina obyvateľov inej ako slovenskej národnosti a máme jeden z najvyšších podielov mládeže študujúcej v zahraničí. Slovensko je navyše podľa neho príliš malé a mladé na to, aby sa už mohlo prestať učiť od iných,“ prízvukuje Sibyla.

    - Reklama -