Najväčší problém nastane o desať rokov, keď nebude mať kto pracovať, varuje poslanec. Čo na to minister?

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: sita)
    Minister zdôraznil, že je potrebné sa zamerať na 148.000 absolventov stredných odborných škôl a 27.000 vysokoškolákov evidovaných na úradoch práce. “To je kategória, s ktorou sa musí ďalej pracovať,” zdôraznil. 
     
    Z hľadiska stratégií politiky zamestnanosti vyčlenilo ministerstvo tri kategórie – mladí ľudia do 25, 29 rokov, dlhodobo evidovaní nezamestnaní a kategória 50 plus. “Prvý a základný predpoklad je, že musí vývoj ekonomiky ísť tak, ako ide teraz. Máme záujem pracovať s týmito znevýhodnenými skupinami.”
     
    Richter uviedol, že dnes sa “šijú individuálne plány” na každého jedného nezamestnaného, aby sa dokázal vrátiť na trh práce. Venoval sa i otázke duálneho vzdelávania, na ktoré Slovensko nabehlo podľa neho relatívne neskoro, a to považuje za problém.
     
    Poslanec Beblavý si myslí, že je potrebné hľadať pracovnú silu za hranicami štátu, hlavne za západnými hranicami. “Kde 330.000 Slovákov je v zahraničí a z nich 150.000 má stále priamu väzbu na Slovensko, má tu rodinu, býva tu a dochádza. Slovensko má obrovský rezervoár pracovnej sily vo svojich vlastných ľuďoch, ktorí tu nepracujú” konštatoval.
     
    Zároveň však upozornil, že aj keď primárne treba Slovákov vracať zo Západu, nemôže to byť za situácie vytvárania sociálneho dumpingu voči nim. “Cesta mzdového dumpingu, masového dovozu nie je podľa mňa cesta, ktorá nám pomôže,” dodal.
     
    Zdôraznil, že štatistiky, ktoré ponúka úrad práce, sú ministrom a jeho podriadenými “hojne masírované”. Podľa prieskumu Eurostat, na ktorý poslanec poukázal, je nezamestnaných 252.000. “Ak by sme pripočítali 150.000 ľudí, ktorí sú v zahraničí a robia tam a zároveň ešte stále majú bázu na Slovensku, tak nezamestnanosť by bola 14,6 percenta, čo znamená, že my sme našu nezamestnanosť primárne vyexportovali, až tak sme sa s ňou nevyrovnali,” dodal. Podľa neho jedným z riešení je prilákať ich späť.
     
    Upozornil na to, že v rámci Vyšehradskej štvorky (V4) Slovensko vedie, čo sa týka nezamestnanosti. “Naše zaostávanie za zvyškom V4 v nezamestnanosti sa prehlbuje, a nie skracuje,” uviedol Beblavý, pričom zdôraznil, že to je podľa neho problém, ktorým je potrebné sa zaoberať. Minister mu oponoval, že krajiny V4 nie je objektívne porovnávať, keďže ich východisková pozícia je rozdielna.
     
    Podľa Beblavého v prípade nezamestnaných nie je hlavný problém pre zamestnávateľov dĺžka rekvalifikácie, ale kvalita ľudí, ktorí sú im dostupní, nemajú zručnosti, ktoré zamestnávatelia potrebujú. Ako príklad uviedol oblasť priemyslu.
     
    “Máme problém so školstvom, neustále upadá,” upozornil poslanec, pričom si myslí, že najväčší problém nastane o desať rokov, keď nebude mať kto pracovať.
     
    - Reklama -