Najskôr kresťanka, dnes radikálna moslimka. Mladú Francúzku chcú „odislamizovať“ cez špeciálny program

    0
    Joanna počas rozhovoru s reportérkou CNN. (Autor: repro foto CNN)

    Kým sa Joannine spolužiačky starali o chlapcov a prvé rande, ona študovala Korán a postupne opúšťala svet kresťanstva. Práve v islame našla to, čo ju napĺňalo a otvorilo jej oči v pohľade na spoločnosť a na rodinu. V tomto momente sa Joanna stala viac než prijateľným materiálom pre „rekrúterov“ IS číhajúcich na sociálnych sieťach a internete. „Obdržala som od nich množstvo správ. Bola som s nimi v neustálom kontakte. Vďaka nim som vedela, aký je zmysel môjho života. Vďaka nim som si uvedomila, akú dôležitú rolu na tomto svete zohrávam. Cítila som, ako veľmi som milovaná, dokonca ešte viac ako vlastnou rodinou,“ vysvetľuje Joanna.

    Vyvrcholilo to až tým, že sa Joanna skontaktovala so ženou, ktorá bola priamo prepojená s útokmi v Paríži. Táto žena jej mala pomôcť zohnať falošný pas, aby sa bez problémov mohla dostať do Sýrie.

    Zmena je život

    Joanna bola údajne veľmi „živým“ a kreatívnym dieťaťom a vo svojej puberte sa rozhodla, že konvertuje na islam. Jej matka ju opísala ako dieťa, ktoré sa veľmi ľahko začalo nudiť a už od malička sa zaujímalo o náboženstvo a otázky viery. To jej zostalo až do puberty, len kresťanstvo nahradil islam. „Keď mala asi šesť alebo sedem rokov, veľmi sa zaujímala o náboženstvo a rozhodla sa, že chce pracovať v kostole,“ hovorí Joannina matka.

    Kresťanstvo ale jej dcére v určitom bode prestalo stačiť, a ako sama povedala, nedokázalo jej odpovedať na niektoré otázky. To jej splnil až islam a údajne práve ten z nej „spravil úplne inú osobu“. „Mala som množstvo moslimských priateľov a začala som čítať Korán. Keď som prečítala jednu stránku, mala som chuť čítať ďalšiu a ďalšiu. Vyzeralo to tak, že toto náboženstvo sa zhodovalo presne s tým, čo som chcela,“ hovorí Joanna.

    Joanna opísala, že po tom, ako konvertovala, sa jej pohľad na spoločnosť úplne zmenil a začala pociťovať k tomuto náboženstvu určitú vášeň, bez ktorej si život už nevedela predstaviť. Okrem toho, že Joanna našla vďaka novému náboženstvu aj nový zmysel života, stala sa aj ľahkou „cieľovou skupinou“ pre rekrúterov z radov IS.

    Rátali s tým, že život v nemoslimskej rodine u nej znásobí určité pocity a začne sa pozerať na IS v inom svetle. Stala sa z nej obeť s vysokým percentom zmanipulovateľnosti. „Bolo to od nich naozaj záludné, pretože presne vedeli, ako sa vaša rodina bude v tejto situácii správať. Vedeli, že keď ste z nemoslimskej rodiny, že budete ťažko akceptovať nosenie hijabu a jedlo halal. Tiež vedeli, že vám rodičia zakážu chodiť do mešity,“ hovorí Joanna.

    Rekrúteri, ktorí dievča bombardovali správami na internete, tvrdili, že postupne ju bude rodina odmietať a jej jedinou rodinou sa stanú jej islamskí bratia a sestry. Taktiež ju uistili, že keď ju jej matka odvrhne, tak útočisko môže nájsť v ich náručí.

    Iba výstrelky puberty?

    Joannina matka si spočiatku myslela, že sú to len akési pubertálne výstrelky a že jej dcéru ovládajú hormóny. Prvým znakom, že to Joanna myslí naozaj vážne, bolo, keď matku nazvala: „neveriacou“. Po tom s ňou už nebola žiadna reč a nepripustila, aby sa s ňou o tomto probléme niekto rozumne porozprával. Joanninu matku najskôr prepadli výčitky svedomia a začala vinu zvaľovať na seba. „Bolo to hrozné, cítila som sa naozaj zle, taká vinná,“ vysvetlila svoje pocity. Keď ju ale prešli pocity viny, začala uvažovať racionálne a uvedomila si, že s jej dcérou nie je úplne všetko v poriadku, a prihlásila ju do špeciálneho programu. Joanna je v súčasnosti jeho najmladšou členkou a jeho úlohou je zmanipulovaným jednotlivcom vrátiť „zdravý úsudok“.

    Podľa poradkyne Laury Bouzar je táto úloha naozaj náročná. „Myslia si, že poznajú pravdu, že IS sú tí dobrí a my tí zlí. Sme tu na to, aby sme im do toho vniesli trochu pochybností. Sme tu na to, aby začali myslieť za seba a začali si pokladať ťažké otázky a prestali si myslieť, že IS má vo všetkom pravdu,“ hovorí. O problematike informoval zahraničný portál televízie CNN.

     

    - Reklama -