Najrozsiahlejšie vyšetrovanie korupcie a pranie špinavých peňazí v dejinách Brazílie. Prokurátor obvinil aj exprezidenta…

    0
    Bývalý prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva (Autor: SITA)

    Silva popiera, že by bol majiteľom spomínaného penthousu, ktorý podľa neho patrí spoločnosti OAS. Táto firma je jedným zo subjektov vyšetrovania v inom prípade rozsiahlej korupcie, ktoré sa sústreďuje na štátnu ropnú spoločnosť Petrobras. Obvinenie vznesené prokuratúrou voči Da Silvovi musí ešte odobriť sudca konajúci v prípade. Vo svojom vyhlásení da Silva označil obvinenie voči svojej osobe za neobjektívne.

    Rozhodnutie prokuratúry obviniť exprezidenta z prania špinavých peňazí prišlo niekoľko dní pred protivládnymi protestmi, ktoré sa uskutočnia túto nedeľu, a päť dní po tom, ako exprezident absolvoval výsluch na polícii a jej príslušníci urobili v jeho dome prehliadku. Tento policajný zásah však súvisel s iným prípadom, nie s podozrením z prania špinavých peňazí.

    Ako uviedol server Euronews, vyšetrovanie prebiehajúce v Brazílii je najrozsiahlejšie v jej dejinách: spočiatku sa zameriavalo na korupciu a pranie špinavých peňazí v spomínanej ropnej spoločnosti, ale postupne sa rozšírilo aj na stavebné a maklérske firmy. Z korupcie je podozrivých aj viacero členov exprezidentovej ľavicovej Robotníckej strany.

    Luiz Inácio Lula da Silva bol prezidentom Brazílie v rokoch 2003-11. V úrade ho vystriedala jeho chránenkyňa Dilma Rousseffová, ktorá sa minulú sobotu pridala k stovkám demonštrantov vyjadrujúcich podporu exprezidentovi.


     

    - Reklama -