Najprv podpísali odvolanie, potom ich 30 v pléne nebolo. A nestačia sa čudovať, že hovoríme o politikárčení, reagoval Bugár

    0
    Béla Bugár (Autor: TASR)

    Predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko skonštatoval, že je dôležité ctiť práva opozície, ale na druhej strane by si aj ona mala plniť všetky povinnosti. Návrh na odvolanie podpísali poslanci SaS, hnutia Sme rodina a nezaradení poslanci. “Žiaľ, všetkých 30 poslancov, ktorí to aj sami podpísali, v sále neboli,” dodal.

    Podobný názor má aj koaličný Most-Híd. Podľa predsedu strany Bélu Bugára sa niektorí poslanci, ktorí odvolanie podporili, ani nezaprezentovali. “Potom sa čudujú, že hovoríme, že toto nie je nič iné, len politikárčenie a oni sa tomu odborne vôbec nerozumejú, len chcú z toho vytlačiť politické body,” vyhlásil.

    Tento nástroj už opoziční poslanci podľa koalície zneužívajú. “Nestalo sa to prvýkrát, keď opoziční poslanci, ktorí podľa mňa už tento nástroj dosť zneužívajú, neprídu na túto schôdzu, a čo je ešte významnejšie, že napokon ani nehlasujú za odvolanie daného ministra, čo je naozaj veľmi smiešne a vypovedá to o nich a o ich úprimnosti, ako to vlastne myslia,” podotkol poslanec Smeru-SD Erik Tomáš.

    Danko poukázal na to, že takýto prístup je nezodpovednosť k štátnej správe z hľadiska narušenia procesov. “Opakovane som prerušil schôdzu, umožnil som 30 minút poslancom opozície, aby mali dostatočný počet, apeloval som na poslancov koalície, aby doplnili tento počet opozičných poslancov, aby nebola umelo blokovaná,” zdôraznil s tým, že napriek tomu verí, že v piatok, nakedy sa mimoriadna chôdza preložila, už snemovňa bude uznášaniaschopná.

    Opoziční poslanci za SaS Miroslav Ivan a Anna Zemanová uviedli, že očakávajú v piatok zodpovedný prístup poslancov. “Je nám veľmi ľúto, že dnes na strane mnohých opozičných poslancov vznikli prekážky dostaviť sa na schôdzu – nevieme, či z objektívnych, alebo subjektívnych dôvodov,” poznamenali. Zároveň dodali, že tá istá výhrada platí voči poslancom koalície, “keďže v NR SR boli prítomní, ale vybrali si obštrukciu namiesto reálneho riešenia problémov občanov”. Podľa nich bola táto schôdza aj príležitosťou pre Érseka, aby obhájil svoje pôsobenie v rezorte dopravy.

    Podľa nezaradeného poslanca Igora Janckulíka, ktorý pôsobí v mimoparlamentnom KDH, mali byť v sále prítomní opoziční, ale aj koaliční poslanci. “Ja viem, že sa tam začali obštrukcie,” podotkol. Zároveň ho zaujíma, ako sa k mimoriadnej schôdzi postavia poslanci v piatok.

    Mimoriadnu 44. schôdzu sa vo štvrtok nepodarilo otvoriť ani na tretí pokus. V pléne nebol dostatok poslancov a snemovňa nebola uznášaniaschopná. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko preto vyhlásil, že schôdza sa preloží na piatok 5. apríla.

    - Reklama -