Najnižšia účasť, viaceré prekvapenia. Voľby do českého Senátu dopadli takto

    0
    Zdeněk Škromach (Autor: TASR)

    Voľby do Senátu sa pre viacerých známych politikov skončili neúspechom: do Senátu sa nedostal napr. Zdeněk Škromach (ČSSD) či jeho stranícky kolega Jan Mládek, konštatoval iDNES.cz.

    Kandidáti s podporou KDU-ČSL uspeli v deviatich z 27 obvodov. Ľudovci tak podľa českých médií nadviazali na svoj úspech v rámci niekdajšej štvorkoalície. 

    Po troch mandátoch získali ANO, hnutie Starostovia a ODS. ČSSD vyhrala len v dvoch obvodoch – rovnako ako TOP 09 a Severočesi.cz.

    Šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka po prehre strany v druhom kole senátnych volieb uviedol, že tento výsledok je dôvodom na otvorenú diskusiu na pôde ČSSD. Dodal, že ako predseda vlády nechce, aby Mládek v dôsledku neúspechu vo voľbách opustil post ministra  priemyslu a obchodu. 

    ČSSD podľa premiéra mrzí “mimoriadne nízka volebná účasť”. Dodal, že ľudia neprichádzajú hlasovať v druhom kole volieb. “Teraz doma zostali podľa všetkého tí, ktorých kandidát v prvom kole neuspel,” uviedol.

    Predseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek dnes na tlačovej konferencii v Prahe upozornil, že nízka volebná účasť do istej miery ohrozuje demokraciu. Zároveň však podľa neho “nahrala KDU-ČSL, ktorá má vernú členskú základňu”. Podľa Kalouska je teraz úlohou všetkých politických strán presvedčiť verejnosť, že nechodí hlasovať o politikoch, ale sami o sebe.

    K výsledku volieb sa vyjadrilo aj vedenie ODS. Predseda občianskych demokratov Petr Fiala vo vyhlásení zaslanom médiám uviedol, že senátne voľby potvrdili, že ODS zostáva hlavnou pravicovou silou v krajine.

    ODS sa podľa Fialu “poučila z minulosti, je pripravená na budúcnosť a teraz ponúka zodpovednú pravicovú politiku”. Vyjadril presvedčenie, že ODS môže ašpirovať na ešte lepší výsledok vo voľbách do Poslaneckej snemovne na budúci rok.

    Vo voľbách do Senátu sa rozhodovalo o tom, aká silnú väčšinu bude mať v Senáte doterajšia vládna koalícia. Podľa iDNES sa pomer síl zrejme zachová – vládna koalícia bude mať ústavnú väčšinu 49 hlasov.

    Prvé kolo volieb pred týždňom vyhralo hnutie ANO, ktoré má dnes v bojoch o senátorské posty 14 kandidátov. Sociálni demokrati z ČSSD a KDU-ČSL dostali do druhého kola po deviatich kandidátoch, kým občianski demokrati z ODS súťažia v štyroch obvodoch. V jedinom obvode mohli voliči vybrať kandidáta českomoravských komunistov z KSČM, v troch nominantov TOP 09 a v štyroch kandidátov hnutia Starostovia. Medzi finalistami je celkove 11 žien, ktoré však v žiadnom z volebných obvodov nestoja proti sebe.

    - Reklama -