Najmocnejší smeráci mali vážnu debatu. Dospeli k týmto záverom

    0
    Robert Fico a Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Strana vo vyhlásení napísala, že jej predseda, podpredsedovia a generálny manažér na stretnutí vyslovili poďakovanie neúspešnému kandidátovi na prezidenta SR Marošovi Šefčovičovi za dôstojnú prezentáciu v prezidentských voľbách. Zároveň deklarovali “plný rešpekt” výsledku prezidentských volieb.

    “Smer-SD sa teší na ďalšiu spoluprácu so Šefčovičom. Veríme, že nová prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorej blahoželáme k víťazstvu, nezanechá po sebe takú negatívnu stopu ako odchádzajúci prezident Andrej Kiska,” uviedla strana.

    Jej predstavitelia deklarujú, že chcú zo Smeru-SD aj v budúcnosti najsilnejšiu politickú stranu, ktorá vyhrá nasledujúce parlamentné voľby. Priznávajú však, že cesta k tomuto cieľu si bude vyžadovať nové formy komunikácie a politickej práce.

    Smer-SD chce naďalej pôsobiť ako autentická sociálno-demokratická strana orientujúca sa najmä na ľudí práce. “Predpokladáme, že parlamentné voľby budú v riadnom termíne, v marci 2020, a preto okamžite otvárame diskusiu o politike a vládnutí. Najmä, ako reagovať na nové trendy v politike, ako osloviť nových voličov a dosiahnuť víťazstvo vo voľbách,” spresnila strana vo vyhlásení.

    Premiér SR a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini nechcel výsledky rokovania komentovať. Podpredseda Smeru-SD a minister hospodárstva Peter Žiga skonštatoval, že “to nie je diskusia na jeden obed”. “Aj z vyhlásenia strany je jasné, že diskusia začala a bude pokračovať,” podotkol. Ďalší podpredseda Smeru-SD a minister financií Peter Kažimír skonštatoval, že na spoločnom vyhlásení sa zhodlo celé úzke vedenie, ktoré v utorok rokovalo v centrále strany.

    Predstavitelia strany Smer-SD neboli jednotní v tom, ako vnímajú výsledky prezidentských volieb. Predseda vlády Pellegrini povedal, že strana by mala otvorene vyhodnotiť, čo pre ňu výsledok volieb znamená a mala by odštartovať vnútrostranícku intenzívnu diskusiu a hľadať príčiny. “Je čas, aby sme si vo vnútri strany Smer-SD povedali ako ďalej,” uviedol v utorok.

    Smer-SD nevyšiel z prezidentských volieb posilnený, ale ani porazený. Vedenie strany by sa ale malo zamyslieť nad tým ako ďalej. Myslí si to poslanec Smeru-SD Erik Tomáš. “Vedenie Smeru-SD sa logicky musí zamyslieť nad tým ako ďalej. Vyhodnotiť výsledky volieb a prijať takú stratégiu i riešenia, aby strana pri tých ďalších, najmä parlamentných, skutočne posilnila,” napísal na sociálnej sieti.

    O potrebe zamyslieť sa nad budúcnosťou strany okrem Pellegriniho hovoril v predchádzajúcich dňoch aj podpredseda Smeru-SD Kažimír. Ako uviedol, je potrebné si priznať prehru. Poslanec Národnej rady (NR) SR za Smer-SD Ján Podmanický pozitívne hodnotí, že napriek “obrovskej antikampani” voči Šefčovičovi bol výsledok volieb veľmi dobrý.

    “Smer-SD je jediná parlamentná strana, ktorej kandidát prešiel do druhého kola, z toho pohľadu to hodnotím pozitívne,” uviedol. Úzke vedenie Smeru-SD však v utorok vylúčilo konflikt v strane.

    - Reklama -