Najlepšou zbraňou je diplomacia, povedal Gajdoš v súvislosti s Lurdami. Naši vojaci sa tam opäť zúčastňujú na púti

    0
    Peter Gajdoš (Autor: TASR)

    “Táto púť, na ktorej je až do 30 štátov, svedčí o tom, že najlepšou zbraňou je diplomacia,” skonštatoval s tým, že mier nie je samozrejmosťou a treba sa oň usilovať.

    Účasť príslušníkov ozbrojených síl na púti podľa jeho slov svedčí aj o spájaní bezpečnostných zložiek a bezpečnostných zborov.

    “Som rád, že sme sa s vojakmi, policajtmi a ostatnými príslušníkmi bezpečnostných zložiek zúčastnili dnes aj na spoločnej svätej omši,” povedal Gajdoš.

    Aj takto podľa jeho slov podporili ústrednú tému tohtoročnej vojenskej púte, ktorá znie Hľadaj mier a usiluj sa oň.

    Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), ktorá tiež prišla na púť, podotkla, že príslušníci Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru zo Slovenska sa na týchto púťach zúčastňujú posledných desať rokov.

    “Niektorí sú veriaci, niektorí nie sú veriaci. Ale skutočne je to demonštrácia toho, že pri modlitbách je vždy spoločný konsenzus a že sú to spoločné chvíle, pri ktorých chce mať každý mier a pokoj,” skonštatovala ministerka vnútra.

    Ako vysvetlil vojenský ordinár František Rábek, tradícia púte vznikla po druhej svetovej vojne.

    “Stretli sa tu nemeckí a francúzski vojaci, ktorí boli počas vojny proti sebe. Uvedomili si, že sú kresťanmi a dopracovali sa k vzájomnému odpusteniu,” povedal Rábek.

    Podľa jeho slov táto spoločná akcia pomáha pri budovaní vzťahov a mieru. Na prvom stretnutí v modlitbách za mier sa dohodli nemeckí a francúzski vojaci v roku 1958.

    Každoročne sa tak v Lurdoch počas májových dní stretávajú príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov asi z 30 krajín sveta. Slovenskí vojaci sa na púti zúčastnili po prvý raz v roku 1995.

    Podľa ministerstva obrany je na tohtoročnej púti okolo 25.000 účastníkov, z toho zhruba 150 zo Slovenska.

    - Reklama -