Najhoršie by bolo, keby sme na ďalšie štyri roky dostali Merkelovú, hovorí žena, ktorá prirovnala multikulturalizmus ku kompostu

    0
    Frauke Petry (Autor: TASR)

    Podľa Frauke Petryovej z AfD sa z tohto pondelka po útoku stal hrozný deň, ktorému sa však dalo predísť. „Nie je to až také neočakávané vzhľadom na varovania od bezpečnostných orgánov, vrátane tých, ktoré varovali pred plánmi zaútočiť na Berlín,“ tvrdí predsedníčka antiimigračnej strany v exkluzívnom rozhovore.

    Obvinenia, že za nárast kriminality aj zvýšenú hrozbu teroristických útokov v Nemecku je zodpovedná kancelárka Angela Merkelová, sa objavili už vlani a Petryová trvá na tom, že súvislosť tu existuje. „Nemôžeme ísť ďalej a popierať fakt, že existuje spojenie medzi Merkelovej migračnou politikou a týmito útokmi, lebo tým pripravíme pôdu pre viac podobných útokov,“ uviedla Petryová.

    Spájanie nemeckej kancelárky s migračnou krízou a pripisovanie zodpovednosti za súčasný stav Nemecka je obľúbenou agendou strany AfD, ktorú nielen liberálni zástancovia migrácie obviňujú z populizmu, rasizmu a xenofóbie. Predsedníčka strany Frauke Petryová v minulosti prirovnala multikulturalizmus ku „kompostu“ a úspech svojej strany pripisuje zmenám v názoroch Nemcov, ktoré sa stále viac odvracajú od konceptu multikultúrnej spoločnosti.

    Všetko je v poriadku alebo nie je?

    „Ľudia radi veria, že všetko je v poriadku, aby presvedčili samých seba, že to tak je aj v skutočnosti, ale je jasné, že nie je. Najnovšie prieskumy ukázali, že až 80 % Nemcov odmieta migračnú politiku pani Merkelovej, aj keď nie sú v uliciach a nedemonštrujú proti tomu,“ konštatuje Petryová.

    Opakovanie útokov, nárast kriminality a pribúdajúce incidenty, za ktoré sú zodpovední islamskí radikáli z radov migrantov, spôsobujú podľa predsedníčky AfD nárast napätia v nemeckej spoločnosti. „Normálni ľudia sú nahnevaní z týchto incidentov a obávajú sa, že útočníci sa blížia stále viac k ich domovom,“ vysvetľuje svoj postoj Petryová.

    Napriek alebo možno práve vďaka svojim antiimigračným názorom a politike, ktorú presadzuje AfD, je 41-ročná Frauke Petryová často pasovaná médiami za „prijateľnú novú tvár“ krajnej pravice v Nemecku. Po úspechoch vo voľbách do parlamentov jednotlivých spolkových krajín, si antiimigračná strana brúsi zuby na budúcoročné voľby do Bundestagu (parlamentu). Prieskumy jej v niektorých prípadoch predpovedajú zisk až 16 % hlasov.

    Ak sa vysoké preferencie AfD udržia, stane sa z nej prvá krajne pravicová strana, ktorá sa od konca druhej svetovej vojny dostala do nemeckého parlamentu. Prípadné ďalšie funkčné obdobie Angely Merkelovej na poste nemeckej kancelárky by bol podľa Petryovej veľký problém.

    „Problém je, že to všetci v CDU vedia, ale vedia zároveň aj to, že nemajú inú alternatívu,“ vysvetľuje predsedníčka AfD. „Najhoršie by bolo, keby sme na ďalšie štyri roky dostali Merkelovú a to by znamenalo, že sa ďalšie štyri roky nič neurobí, aby sa tento problém (s migráciou) napravil,“ dodáva v závere Frauke Petryová.

    - Reklama -