Najchudobnejší v EÚ prosia NATO: Ochráňte náš vzdušný priestor. O koho ide?

    0
    Americká stíhačka F-22 Raptor (Autor: SITA)

    Belga s odvolaním sa na bulharské ministerstvo obrany uviedla, že príslušný strategický dokument, umožňujúci spojeneckým lietadlám plniť obranné úlohy nad bulharským vzdušným priestorom, prijala dnes vláda v Sofii.
    Bulharsku, ktoré je členom NATO od roku 2004, koncom tohto roka vyprší lehota na prevádzku 19 stíhačiek MiG-29 sovietskej výroby. Ministerstvo obrany v tejto súvislosti naznačilo, že bulharské letecké sily by v polovici roka 2016 mohla mať k dispozícii len dve použiteľné stíhačky.
    Sofia koncom augusta podpísala predbežnú dohodu o modernizácii svojich bojových lietadiel s Poľskom, avšak ruská spoločnosť RSK-MiG, ktorá je držiteľom príslušnej licencie, nesúhlasila s týmto opatrením.


    Bulharsko, považované za najchudobnejšiu krajinu EÚ a NATO, znížilo svoje výdavky na obranu na 1,18 percenta HDP, čo mu nedovoľuje naplno modernizovať zastarané vojenské vybavenie.
    Bulharská vláda je odhodlaná zvýšiť národný obranný rozpočet do roku 2018 na úroveň najmenej 1,35 percenta HDP a v prípade “priaznivých ekonomických podmienok” chce do roku 2024 splniť záväzky dané aliancii o dvojpercentných rozpočtových výdavkoch pre obranu.


    Očakáva sa, že bulharská strana túto skutočnosť potvrdí 8. októbra na nadchádzajúcom stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli.
    NATO už pomáha chrániť vzdušný priestor troch pobaltských krajín. Začiatkom septembra aj Rumunsko povolilo lietadlám z krajín NATO, aby plnili úlohy spolu s rumunskými.


     

    - Reklama -