Najčastejšie predsavzatie Slovákov do roku 2019 sa týka najmä žien, ukázal prieskum

    0
    Chudnutie - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Ďalšími najčastejšie spomínanými plánmi je zdravšie sa stravovať (37,8 %), menej sa stresovať (31,8 %) a športovať. Novoročné predsavzatie si celkovo plánuje dať 43 percent z 504 opýtaných vo veku 15 až 59 rokov, ktorých agentúra Stem/Mark oslovila v prvej polovici decembra 2018 prostredníctvom internetu.

    Prevahu medzi nimi majú ženy, práve ony chcú najčastejšie schudnúť (62,8 %), dodržiavať pitný režim (31,1 %) a menej sa stresovať (47 %). Muži chcú častejšie prestať fajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu, či viac sa venovať rodine (29,2 %). Respondenti v produktívnom veku by chceli vylepšiť rovnováhu medzi prácou a voľným časom, viac sa venovať rodine. Mladá generácia Slovákov si častejšie plánuje nájsť partnera (22,3 %), viac športovať (53,2 %) a viac dodržiavať spánok (26,6 %).

    Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa spoločnosti Naturhouse, ktorá si prieskum objednala, poukazuje na to, že prvenstvo, ktoré má medzi novoročnými predsavzatiami chudnutie, sa logicky odvíja i od vianočných sviatkov. “Priemerne Slováci cez Vianoce priberú dve až päť kilogramov a trvá im potom aj niekoľko mesiacov dostať sa na pôvodnú hmotnosť. Nie náhodou je potreba schudnúť jedným z najčastejších predsavzatí,” uviedla Bohátová.

    Novoročné predsavzatia si podľa prieskumu už niekedy dali tri štvrtiny ľudí, častejšie ženy, mladšie ročníky a vysokoškolsky vzdelaní. Viac ako polovica Slovákov predsavzatia väčšinou nedodrží (51,8 %) a až štvrtina opýtaných dokonca priznáva, že im predsavzatia vydržia iba pár dní. V oboch prípadoch slabú vôľu priznávajú častejšie ženy. Medzi predsavzatie, ktorého sa Slováci najrýchlejšie vzdajú, patrí snaha prestať 

    - Reklama -