Nahrávka, z ktorej behá mráz po chrbte. V parížskom klube Bataclan, kde vyčíňali teroristi, našli diktafón

    0
    Kytice pred klubom Bataclan mesiac po teroristických útokoch v Paríži (Autor: SITA)

    Vyšetrovatelia našli v Bataclane po teroristických útokoch na Paríž opustený diktafón. Počas drámy, ktorá sa na koncerte odohrávala, ho jeho neznámy majiteľ zapol. Zaznamenané boli viac ako dve hodiny hrôzy, počas ktorých počuť streľbu, pokriky útočníkov aj nárek obetí. Vyšetrovatelia teraz zverejnili prepis nahrávok, z ktorých až mrazí. Prepis nahrávky zverejnil portál News Sky.

    Útok sa začína o 21.47. O pár minút neskôr zaznieva z policajných rádií alarmujúca správa: „V Bataclane je strašne veľa ľudí a počuť odtiaľ streľbu.“ Diktafón v tom čase nahráva krutú streľbu teroristov priamo do davu. Jeden z divákov kričí, aby si všetci ľahli na zem, ďalší z nich sa zmätene pýta: „Toto je sen alebo čo?“

    Hrôza pokračuje ďalej a koncertnou halou sa ozývajú chaotické príkazy teroristov: „Vstaň, lebo ťa zabijem!“ kričia alebo prikazujú: „Ostaň ležať, lebo budem strieľať!“ Potom sa už ujme slova jeden z teroristov, ktorý zdeseným návštevníkom koncertu prednesie strašný prejav. „Bombardovali ste našich bratov v Sýrii a v Iraku. Čo myslíte, prečo sme teraz tu? Vrátili sme sa zo Sýrie, aby sme vám urobili to isté, čo ste urobili vy našim bratom,“ rozpráva terorista a pokračuje, „sme muži a zaútočíme na vás zo zeme. Nepotrebujeme žiadne stíhačky. Zvolili ste si prezidenta Hollanda a bombardovanie Sýrie bola jeho operácia. Za toto sa môžete poďakovať jemu.“

    Nahrávka pokračuje ďalej a opäť vyhrážkami z úst teroristov: „Ktokoľvek sa o niečo pokúsi, zabijem ho. Prišli sme sa pomstiť,“ kričí jeden z nich a nasleduje 12 minút ohlušujúcej streľby a výkrikov. Po tom, ako streľba stíchne, terorista pokračuje: „Poznáte Daeš? Daeš je Islamský štát a je všade. Vo Francúzsku, v USA. Zaútočíme všade.“ V tomto momente do koncertnej haly vtrhne ozbrojený policajt a teroristu prekvapí. Ten na neho kričí: „Vypadni! Vypadni, ty ****!“ Policajt na teroristu vystrelí.

    Dvaja z útočníkov sa skryjú za niekoľkých divákov a prostredníctvom nich začnú s políciou vyjednávať. „Sme rukojemníci. Majú na sebe opasky s výbušninami, prosím, nechoďte sem, chcú to tu vyhodiť do vzduchu,“ hovorí polícii vystrašený rukojemník. Neskôr sa polícia snaží vyjednávať s teroristami pomocou mobilného telefónu, situácia však nedopadne dobre. Pár minút po polnoci sa teda začne posledný útok na koncertnú sálu. Výsledkom teroristického besnenia je 89 mŕtvych.

    - Reklama -