Nagy: Koalícia by bola ohromným rizikom, otvorená spoločná kandidátka je jediným riešením

    0
    József Nagy (Autor: TASR)

    V akom štádiu sú rozhovory o spolupráci medzi Spolupatričnosťou, Maďarským fórom a SMK?

    Rokovania sú stále, každý deň pokračujú, vyvíjajú sa v rôznych kombináciách, bez dirigenta, dosť spontánne.

    Naposledy hnutie Összefogás (Spolupatričnosť) predložilo pre partnerov 10+1 bodov našich priorít pre spoluprácu, vrátane našich politických a programových predstáv.

    Je pravda, že SMK ponúka model, že oni obsadia 75 miest na kandidátke a vy spolu so stranou Zsolta Simona zvyšnú polovicu?

    Na stole sú rôzne modely, komunikácia sa stále vyvíja, do toho minulý týždeň znova zasiahol Most-Hid, ktorý ponúkol spoluprácu zatiaľ len pre SMK, ktoré na to reagovalo pozitívne. 

    Tým pádom sa ostatné rozhovory môžu zabrzdiť, keďže Maďarské fórum odmieta Bélu Bugára na kandidátke, a Összefogás má zase jednu z hlavných priorít zmenu vlády.

    Aj keď sa to v tejto chvíli po vstupe do rozhovoru zo strany bugárovcov zabrzdilo, ako hovoríte, bol by takýto model pre vás prijateľný?

    Pre nás je taký model prijateľný, v rámci ktorého kandidáti môžu súperiť o voliča svojím programom.

    Unifikovaná kandidátka, v rovnakom tričku s rovnakými heslami nedáva v prípade jedinej kandidátky zmysel pre voliča, obmedzuje politickú súťaž na kandidátke.

    Kabinetové dohody v zákulisí nemajú pre sklamaného voliča príťažlivosť a ľahko sa môže stať, že ostane bokom alebo pôjde voliť slovenský subjekt. 

    Pre nás, Összefogás, novú stranu, ktorá vznikla na základe 20-tisíc podpisov pozbieraných spontánne, bez agentúr a štruktúr, to je akoby slovenská entita odovzdala 200 000 podpisov, je súťaž na spoločnej kandidátke prirodzene ešte viac dôlezitá, a naopak pre zavedené strany a starých matadorov je zachovať vopred určené poradie na kandidátke aj po krúžkovaní skoro existenčnou požiadavkou.

    Problém môžu mať v tom, že bez tých doteraz pasívnych alebo odvrátených, či mladých voličov, ktorých Összefogas vie osloviť, nemusí mať SMK a Most ani tých päť percent. 

    Kedy sa definitívne rozhodne?

    Obmedzuje nás termín odovzdania kandidačných listín.

    Išli by ste do spoločných rokovaní, aj keď je opäť v hre ako ďalšia možná koaličná strana Most-Híd?

    Koalícia by bola ohromným rizikom pre sedempercentný prah, široká, otvorená spoločná kandidátka je jediným riešením a bola naším cieľom od vzniku hnutia. Pre tento účel Összefogas vznikol aj sa podarilo vytvoriť tlak na dve znepriatelené strany.

    Len je škoda, že až po dvoch mesiacoch vzájomnej ignorácie si znova našli cestu k sebe. A ešte väčšia škoda je, že nás považujú za priveľmi silných, aby sa hrnuli na spoločnú kandidátku.

    Radšej si vybrali pre tento účel sedem rokov existujúcu mikrostranu Maďarský kresťanskodemokratický zväz, ktorý má nemerateľný výtlak po mnohých voľbách na všetkých úrovniach.

    Naposledy vo voľbách do europarlamentu dosiahli niečo viac ako 1 000 hlasov.

    Vy ste mali v minulosti pri kandidatúre do europarlamentu spor s Mostom, či vás dostatočne podporuje ako Zsolta Simona, toto je prekonané?

    Neviem o takom spore. Simon bol na kandidátke jednotkou, ja dvojkou. Samozrejme, že mal lepšie štartovacie možnosti. To, že sa mi ho podarilo prekrúžkovať a dostať sa do Bruselu, považujem za úspech, nemám prečo byť nespokojný a necítim ani z jeho strany negatívny prístup. 

    Vráťme sa ešte späť o niekoľko týždňov, keď sa SMK a Most-Híd nevedeli dohodnúť na predvolebnej spolupráci, hoci dnes je táto alternatíva opäť možná. Považovali ste vtedy túto nedohodu medzi SMK a Mostom za ďalšiu osudovú chybu Mosta-Híd?

    V strane som ako prvý presadzoval, dokonca verejne ihneď po prehratých eurovoľbách, že ľudia majú dosť tejto vlády, a pokiaľ sme už ani po vraždách neopustili koalíciu, pomôže nám len silná emócia, a tá je v zasypaní zákopov medzi nami a SMK a spojenie sa pre vyšší cieľ, a to zachovať maďarskú reprezentáciu v NR SR.

    Vtedy som pre to nenašiel podporu v úzkom vedení strany. Rokovania sa síce začali, ale Most opustil rokovací stôl s rozhodnutím isť do volieb samostatne. Vtedy som vystúpil z Mosta-Híd.

    Minulý týždeň si nakoniec v Moste uvedomili, že to bola fatálna chyba a trochu potupne, ale predsa zavolali SMK znova rokovať. Škoda, že tá vtedajšia emočná sila sa skoro vytratila.

    Zo spojenia znepriatelených táborov po mesiacoch odmietania spolupráce pre malicherné naťahovanie sa o počty a pozície na kandidátnej listine túto emóciu veľmi oslabili, a nahradila to iná emócia, tiež veľmi silný fenomén: požiadavka obrody maďarskej politickej reprezentácie.

    Takej, kde skúsenosti sa spájajú s novým myslením a energiou a hodnovernosťou. Toto síce Most-Híd vytýčil v rámci kampane, no obroda vnútri strany je ťažko komunikovateľná a prijímaná.

    Toto isté zažilo SMK v kampani v roku 2016 a tiež im to nepomohlo. Máme o tom nové prieskumy.

    Takisto zohráva úlohu úpadok podpory spoločnej kandidátky za každú cenu pre stále vynárajúce nové skutočnosti z Kočnerovej Theermy a Gorily. Maďari na Slovensku sú nadmerne kritickí pre aféry a spôsob vládnutia tejto koalície.

    Boli sme zvyknutí byť na tej správnej strane.

    Je model Mosta – strana pre maďarských i slovenských politikov – prekonaný?

    Pre úspešnú spoluprácu medzi maďarskými a slovenskými politikmi netreba za každú cenu zmiešanú stranu, na spoluprácu je tam parlament, pozri úspešnú spoluprácu Maďarov a Slovákov medzi 1994 – 2006.

    A nakoniec, napriek deklaráciám aj na slovenskej strane máme prakticky výlučne etnické strany.

    Ako sa pozeráte na maďarskú platformu Progresívneho Slovenska? Je to pre vás konkurencia?

    Je to legitímna snaha PS/Spolu v boji o získanie o voliča. Strategickou chybou by bolo, ak by tým vyšachovali z parlamentu svojho potenciálneho partnera.

    Mikuláš Dzurinda a SDKÚ to v roku 2010 pochopili a otvorene vyzývali Slovákov voliť Most-Híd.

    Ak je ale budúca maďarská parlamentná strana dôvodne podozrivá z toho, že sa zopakuje situácia z roku 2016, tak snaha odlákať voliča od Maďarov je účelná nielen pre tých pár desaťtisic hlasov, ale je to strategický krok zo strany politikov, ktorí chcú zmenu – PS/Spolu, Kiska, OĽaNO.

    Má šancu osloviť maďarských voličov?

    Samozrejme, že má, hlavne tých, ktorí chcú zmenu, sú sklamaní z dnešného vývoja a nedostanú dobrú, adekvátnu ponuku.

    Ale z pohľadu menšinových otázok a priorít považujem za zavádzanie, že aj oni dokážu rovnako uspokojovať špecifické potreby menšín, lebo záujmy menšín nestačí podporovať, pre tie treba neustále bojovať.

    Čiže mať ich za vysokú prioritu, čo si ani jedna z uvedených strán nemôže takto dovoliť.

    Čiže z toho, čo hovoríte, chápem, že ste zástancom národnostnej koalície. Spolupráca so slovenskými stranami nepripadá pred voľbami do úvahy, ak by ste ostali po dohode SMK-Most mimo hry?

    Pre obhajobu národnostných tém je účelnejšie užšie koordinovať so stranami, ktorých väčšinu voličov tieto témy zaujímajú.

    Ak by bol na Slovensku nižší prah pre menšinové strany ako päť percent, bol by som s pokojným svedomím za pluralizmus, politický súboj o voliča – strana proti strane.

    Nech aspoň jeden zvíťazí. Ale teraz je situácia taká, že obe stratili potenciál na parlament. Požiadavka zachovania demokracie je v našej situácii, aby sa súboj odohral vnútri jednej kandidátky.

    Nastavenie podmienok účasti vo volebnej strane takéto súperenie môže veľmi obmedzovať až úplne znemožniť. A práve toto je nášľapná mína spojenia len pre účel získať miesta v parlamente bez politického záväzku.

    Voliči chcú jednotu, ale už nie za každú cenu. Chcú aj zmenu v politike, vo vládnutí, prioritách… Ak sa dopredu všetko dohodne, celé to zdegraduje zo slobodnej voľby,  a to nebude pre voliča maďarskej národnosti atraktívne.

    Voľbou bude účasť-neúčasť, maďarská alebo nejaká slovenská strana. Toto hovoria najmä októbrové prieskumy.

    Ako hodnotíte predvolebné dianie na koaličnej i opozičnej časti spektra? Veríte, že by sa opozícia mohla zjednotiť a postupovať spoločne alebo sa obávate sporov medzi jednotlivými stranami?

    Spory sú prirodzené v politike, na nich sa dá najlepšie ukázať rôznorodosť priorít a ciest, ktorými by svoje ciele chceli jednotlivé strany dosiahnuť.

    Nechutné spory, podpásové útoky len odvádzajú pozornosť voličov od dôležitých odkazov, z volieb sa stáva cirkus, a na tom budujú vplyv extrémisti.

    Autor: Ľudovít Kusal

     

    - Reklama -