Nafúknutá bublina, píše server o túžbe Kataláncov po samostatnosti

    0
    Žena s katalánskou vlajkou kráča po ulici pokrytej hlasovacími lístkami z referenda počas generálneho štrajku v Barcelone (Autor: TASR)

    V nedeľu prebehlo v Katalánsku referendum, v ktorom sa údajne 90 percent Kataláncov vyslovilo za nezávislosť regiónu od centrálnej vlády v Madride. Médiá venujú pozornosť predovšetkým nevyberaným zákrokom policajných ťažkoodencov, ktorí ľuďom bránili v účasti na nelegálnom referende. Policajti stovky Kataláncov zranili. Toto násilie odsúdilo mnoho politikov.

    Väčšina politikov sa však zhodla aj v tom, že Katalánci by mali dostať možnosť o svojej nezávislosti hlasovať, a to rovnakým spôsobom, ako o nej mohli hlasovať Škóti vo Veľkej Británii. A tu sa situácia v Katalánsku začína komplikovať. Katalánci, ktorí si želajú zostať súčasťou Španielska, sú totiž vraj umlčovaní.

    „Sme totálne umlčovaní. Vytvorili tu atmosféru napätia, v ktorej každý, kto s nimi nesúhlasí, jednoducho neexistuje alebo je zdiskreditovaný,“ sťažovala sa španielska režisérka Isabel Coixetová.

    Spor o najbohatší región krajiny vraj rozdeľuje nielen Kataláncov, ale aj celé Španielsko. Časť ľudí má pocit, že Katalánci trhajú jednotný štát nezákonnou cestou, zatiaľ čo časti Kataláncov sa zase zdá, že posielajú centrálnej vláde priveľa peňazí. Susedia o tom debatujú v krčmách a často sa vraj nezhodnú. Katalánskom a celým Španielskom teda hýbu veľké emócie. To potvrdzuje aj Čech, ktorý už niekoľko rokov žije v Barcelone.

    „Veľa sa tu hrá na emócie, hlavne okolo policajnej brutality,“ povedal Čech Mikuláš Lubomirský. „Tí, ktorí sú proti, nie sú takí výrazní. Nechodia do ulíc a nič nevykrikujú. […] Ľudia tu najradšej riešia veci pri poháriku. A teraz už tu v meste zase panuje pokoj. Ale je pravda, že ešte pred mesiacom nikto neveril tomu, že celá tá snaha o nezávislosť dôjde tak ďaleko,“ opísal z Barcelony.

    Podľa agentúry Reuters bolo pred referendom za vyhlásenie nezávislosti asi len 40 percent oslovených občanov, čo nie je väčšina.

    Proti referendu sa tvrdo postavila vláda v Madride a kráľ Filip VI., ktorý v televíznom prejave vyhlásil, že v Katalánsku treba obnoviť poriadok.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -