Nad Poľskom sa opäť sťahujú mraky. Brusel volá po potrestaní za súdnu reformu

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Reforma súdnictva v Poľsku, ktorú presadila tamojšia jednofarebná vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS), je tŕňom v oku Európskej únii už niekoľko mesiacov. Vlani v decembri bolo proti Varšave začaté disciplinárne konanie, ktoré môže viesť až k odobratiu hlasovacích práv. Poľská vláda pod tlakom pripravila určité čiastkové zmeny, ale podľa Bruselu nie sú stále dostatočné. To znamená, že hrozba spustenia článku 7 a odobratia hlasovacích práv ešte stále nie je zažehnaná.

    Vývoj v uplynulých dňoch ukazuje, že je to práve naopak. Brusel vyčíta PiS, že sa snaží obmedziť nezávislosť súdov a celkovo dostať nezávislú súdnu moc pod svoju kontrolu. Lenže dosiahnuť, aby Poľsko prišlo o svoje hlasovacie práva, v praktickej rovine zrejme nebude také jednoduché. S takým radikálnym krokom, ktorý, mimochodom, v histórii Európskej únie ešte nebol nikdy realizovaný, by museli súhlasiť členské štáty. Maďarsko však už vopred avizovalo, že uvedené rozhodnutie zablokuje.

    Napokon samotné Maďarsko sa už dávno ocitlo na pomyselnej čiernej listine a je obviňované z pokusov obmedziť okrem súdnej moci aj slobodu médií. Pred niekoľkými týždňami sa v Európskom parlamente riešila správa radikálne ľavicovej holandskej europoslankyne Judith Sargentiniovej, ktorá z poverenia Bruselu analyzovala situáciu v Maďarsku. Sargentiniová dospela k jednoznačnému záveru, že Budapešť sa dostala na šikmú plochu, a opísala dianie v krajine v tých najhorších farbách.

    Aktuálne sa však Európska únia zaoberá predovšetkým Poľskom a všetko nasvedčuje tomu, že sa schyľuje k rozhodujúcemu stretu. Olej do ohňa prilieva aj bruselský server Politico, ktorý prostredníctvom vzletných slov žiada zástupcov EÚ o rozhodnú akciu. „Brusel má v najbližších niekoľkých týždňoch poslednú príležitosť, aby zabránil poľskej vláde ovládnuť súdny systém. Ide o obranu identity Európy ako spoločenstva založeného na liberálnych hodnotách.“

    Autor článku Paul Taylor tvrdí, že v Poľsku dochádza k ohrozeniu právneho štátu. Navzdory novinárskej praxi poskytnúť priestor všetkým stranám však cituje len tých expertov, ktorí sa stavajú k súdnej reforme PiS rýdzo negatívne. „Európska komisia urobila chybu, keď vnucovala Poľsku a ďalším krajinám utečencov prostredníctvom kvót. Teraz však ide o zachovanie právneho štátu a treba konať,“ myslí si Taylor.

    - Reklama -