Nad Kórejským polostrovom sa zmráka. Z USA prichádza ďalšie vážne varovanie

    0
    Štart medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-14 na neznámom mieste na severozápade v Severnej Kórei (Autor: TASR)
    Generál Dunford, ktorý je predsedom zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, taktiež zdôraznil, že “severokórejské programy balistických rakiet a jadrových zbraní ohrozujú celé svetové spoločenstvo”. Podľa hovorcu amerických síl Darryna Jamesa, ktorého citovala agentúra AP, uvedené vyjadrenia odzneli na dnešných stretnutiach Dunforda s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a vysokopostavenými predstaviteľmi tamojšej armády.
     
    Americký generál navštívil Južnú Kóreu v rámci cesty po krajinách Ázie, ktorej ďalšími zastávkami budú Japonsko a Čína. Do tejto časti sveta vycestoval po minulotýždňovej “slovnej vojne” medzi USA a KĽDR (Kórejskou ľudovodemokratickou republikou), ktorej súčasťou bolo aj vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, prirovnávajúce stav armády k “zaistenej a nabitej” zbrani. Šéf Bieleho domu tiež varoval pred “ohnivou zlobou, akú svet ešte nevidel”, pokiaľ Severná Kórea neprestane ohrozovať Američanov.
     
    Severná Kórea medzitým pohrozila vypálením štyroch rakiet stredného doletu do vôd pri tichomorskom ostrove Guam, ktorý je americkým územím a nachádza sa približne 3200 kilometrov juhovýchodne od Pchjongjangu. Podľa AP by išlo z pohľadu USA o vysoko provokatívny krok a debatuje sa o tom, či by sa mal Washington v takom prípade pokúsiť severokórejské rakety zostreliť.
     
    Juhokórejský prezident Mun v pondelok vyzval na mierové vyriešenie terajšej krízy a dodal, že “na Kórejskom polostrove nesmie byť ďalšia vojna”.
     
    Severná Kórea vyhlásila, že prípadný vypálenie rakiet na Guam bude odplatou za najnovšie sankcie zo strany OSN. Podľa ozbrojených síl KĽDR by plány na raketový útok mohli byť dokončené do polovice augusta a následne sa bude čakať, či severokórejský vodca Kim Čong-un vydá rozkaz na ich realizáciu.
     
    Napätie medzi KĽDR a USA v uplynulých týždňoch eskalovalo po tom, ako Pchjongjang úspešne otestoval medzikontinentálne balistické rakety. Bezpečnostná rada OSN prikročila v tejto súvislosti k zavedeniu nových ekonomických sankcií voči KĽDR, ktoré majú obmedziť jej príjmy z exportu až o jednu tretinu.
     
    - Reklama -