Načo je nám Európska únia? Pri koronavíruse ani zadkom nepohla! Rozčuľuje sa politológ Baránek

    0
    politický analytik Ján Baránek (Autor: archív J.B.)

    „Načo nám je EÚ? Aj manželstvo totiž funguje (malo by) – v dobrom, aj v zlom,” začína Baránek svoju analýzu.

    „Teraz je vraj zle. A čo vidíme? Síce dosť pochopiteľný, ale bezbrehý egoizmus predstaviteľov jednotlivých štátov EÚ, keď si zadržiavajú na export určený zdravotnícky tovar na hraniciach, nekoordinované a bezhlavé opatrenia, líšiace sa štát od štátu, paniku, ale aj ignorantstvo. EÚ sa zrazu ocitla v situácii – hic Rhodus hic salta a nie že nepreskočila, ona ani zadkom nepohla! Žiadny koordinovaný postup, nič! Odrazu ako keby EÚ prestala existovať a vrátili sme sa 20-30 rokov dozadu,” uvádza  Baránek.

    Politológ sa obáva, že aktuálne  dianie ukazuje, že Európska únia je projekt na hlinených nohách a ilúzia, že národné štáty vytvoria funkčný viacnárodný celok, ostane iba ilúziou. 

    „Čo si má Európan (ak také niečo v pre nás vôbec existuje) napríklad myslieť, keď predsedníčka EK von der Leyenová kritizovala SR, ČR a niektoré ďalšie krajiny za zatváranie hraníc kvôli korona vírusu? Kde je tu koordinácia? EK totiž len teraz(?) zistila, že nejaký korona vírus existuje a až teraz(?) chce pripravovať, cit: spoločnú únijnú stratégiu!!! Osobne by som aj s ňou súhlasil v tom, že by postačovali len kontroly zdravotného stavu na vonkajších a vnútorných hraniciach, alebo v rámci vnútorných hraníc členských krajín. Ale teraz ešte len návrh a začiatok príprav? EÚ takto stráca prvotný zmysel či už štátu, federácie, alebo toho, čím vlastne EÚ chce byť. Ochranu všetkých svojich obyvateľov! Ešte raz – ochranu a všetkých!!!” rozčuľuje sa Baránek. 

    Únia podľa neho úplne zlyhala a ukázala, že je len zhluk štátov, zošnúrovaných nejakými pravidlami, ktorý pri prvej väčšej kríze každý z jeho členov ignoruje.

    Autor: Lucia Balichová

    - Reklama -