Nacistiská špina podporovaná CIA. Koho tak nazval Američan bojujúci v ukrajinskom konflikte?

    0
    Ukrajinskí vojaci pri meste Mariupol (Autor: SITA)

    Oficiálne sa na bojoch na východe Ukrajiny nezúčastňujú žiadni ruskí vojaci. Podľa Európskej únie aj zahraničných pozorovateľov je však opak pravdou. Povstalci v Doneckom a Luhanskom regióne sú často vybavení ruskými zbraňami a ťažkou vojenskou technikou, čo potvrdili aj viaceré mierové misie OBSE. Celú situáciu zhoršujú zahraniční dobrovoľníci, ktorí sa pridávajú na stranu rebelov z presvedčenia alebo pre peniaze. Takýto dobrovoľní bojovníci za „oslobodenie“ východných častí  Ukrajiny od zvyšku štátu navyše nie vždy pochádzajú z Ruska.

    Príbeh jedného z dobrovoľníkov, ktorí na východe Ukrajiny bojujú na strane proruských separatistov, priniesol denník The Guardian. Russell Bentley prišiel do Donbasu vlani v decembri a je presvedčený o tom, že budúcnosť ľudstva závisí od toho, či sa rebelom podarí poraziť ukrajinskú armádu, ktorú tento dobrovoľník z USA nazýva „nacistiskou špinou podporovanou CIA“. Britský denník dodáva, že Bentley slúžil tri roky v americkej armáde, ale odsedel si aj pár rokov vo väzení za pašovanie stoviek kilogramov marihuany z Mexika do USA.

    Russell Bentley sa začal prvýkrát zaujímať o to, čo sa deje na Ukrajine vlani počas protestov na kyjevskom námestí Majdan. V júni 2014 potom videl video, ktoré zachytáva skazu po útoku ukrajinskej armády na budovu v Luhansku. „Keď som to videl, plakal som a povedal som si, že zabijem zopár tých, čo to urobili a to som aj urobil,“ uviedol pre britský denník 55-ročný muž z Austinu v Texase.

    Dobrovoľníci bojujú na oboch stranách

    Cudzinci v ukrajinskom konflikte bojujú na oboch stranách. Podľa The Guardian je ich dosť aj z Európy. Niektorí bojujú na strane proruských rebelov, ale nájde sa dosť aj takých, ktorí sa pridávajú k ultrapravicovým dobrovoľníckym oddielom, akým je napríklad prápor Azov, ktorý bojuje na strane Kyjeva. Práve Azov je však často kriticovaným v súvislosti s tým, že v ňom pôsobia pravicoví extrémisti a kriminálnici. Potom sú tú aj Čečeni, ktorí podľa denníka Guardian bojujú na oboch stranách východoukrajinského konfliktu. Potom sú tu ešte členovia pravidelnej ruskej armády, ktorých prítomnosť na Ukrajine Kremeľ dlhodobo popiera, ale niektorí z nich už dávnejšie priznali, že na Ukrajine v čase konfliktu boli, aj keď údajne len na dovolenke.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -