Náboženská mapa sveta. Pozrite sa, kde ľudia veria v boha najviac a kde najmenej na svete. Výnimky sa nájdu aj v Európe

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)
    Jednou z pozoruhodných vecí, ktoré sa dajú nájsť na náboženskej mape vytvorenej denníkom the Telegraph na základe údajov Gallupovho inštitútu, je rozloženie krajín s najväčším počtom veriacich. 
     
    V prvej desiatke je až sedem afrických krajín patriacich medzi tie najchudobnejšie na svete. Na prvej priečke sa ako najreligióznejšia na svete umiestnila Etiópia (99 %), ale viac ako 98 % ľudí veriacich v nejaké náboženstvo udáva tabuľka napríklad aj pri Nigeri, Malawi či Somálsku.
     
    Medzi mimoriadne nábožensky založené obyvateľstvo sveta sa radia aj ľudia vo viacerých krajinách Blízkeho východu a Južnej Ázie. Sem patrí napríklad Jemen, Afganistan či Srí Lanka, ktoré sa s africkými štátmi delia o priečky v prvej desiatke najviac nábožensky založených krajín sveta. 
     
    Viera je dôležitá aj pre ľudí na juhu Európy, kde napríklad v Grécku verí 71 % a v Taliansku až 74 % obyvateľstva. Zvyšok Európy nie je až tak „nábožensky“ založený, ale výnimkou je silne katolícke Poľsko, kde v Boha verí až 86 % opýtaných v troch prieskumoch Gallupovho inštitútu z minulých rokov.  
     
    Najmenej veriacich je v Číne, kde sa k niektorému zo svetových náboženstiev hlási len 7 % obyvateľstva. Druhé je Japonsko a nasleduje štvorica európskych krajín. Najviac neveriacich nájdeme v Európe v Estónsku, Švédsku, Nórsku a niektorých možno neprekvapí, že štvoricu severných krajín dopĺňa susedná Česká republika, kde je podľa prieskumov len 23 % veriacich. 
     
    Celý text nájdete v angličtine TU
     
    - Reklama -