Na životoch bielych záleží. Prestaňte nám sem odkladať utečencov, odkázali americkí ultrapravičiari na pochode

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: ReproFoto: Twitter)
    Štát Tennessee zažaloval federálnu vládu USA pre Trumpov migračný zákaz tento rok, pretože chce aj naďalej prijímať migrantov bez ohľadu na to, z akej krajiny pochádzajú. Nacionalistické hnutia a priaznivci extrémnej pravice však nesúhlasia a protestujú proti presídľovaniu migrantov a utečencov v štáte Tennessee. 
     
    Ako protipól hnutia Black Lifes Matter (Na životoch černochov záleží), ktoré bojuje za práva černošskej komunity, nazvali organizátori svoju protestnú iniciatívu White Lives Matter (Na životoch belochov záleží) a práve pod týmto názvom zvolali americkí nacionalisti ľudí do ulíc v mestách Shelbyville a Murfreesboro. Pridali sa aj neonacisti a ďalšie krajne pravicové hnutia. 
     
    Účasť na dvoch protestoch však nebola veľká. Prišli údajne iba tri stovky odporcov migrácie. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že pochody v mestách štátu Tennessee zvolali tí istí ľudia, ktorí boli zapletení v organizovaní augustových protestov vo Virginii. Tie sa zvrhli na násilie, keď polícia dovolila v tom istom čase a na takmer totožnom mieste aj protest ochrancov práv černochov z Black Live Matter, radikálnych ľavičiarov a ďalších antinacionalistických aktivistov. 
     
    Mestá, v ktorých ultrapravičiari protestovali proti prijímaniu migrantov, sú v blízkosti Nashvillu, kam vláda štátu Tennessee presúva utečencov zo Somálska, Iraku a ďalších krajín. „Nechceme, aby federálna vláda pokračovala v odkladaní utečencov v srdci Tennessee,“ uviedol Brad Griffin, člen hnutia League of the South (Liga Juhu), ktorý túži po vytvorení etnoštátu belochov. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -